Israel kapade Ship to Gazas skepp

2015-07-01 13:21:08

foto: Jöran Fagerlund
Israeliska militären hindrar återigen medicins utrustning från att nå Gaza.

Israelisk militär bordade under söndagen den 28 juni Ship to Gazas skepp Marianne av Göteborg på internationellt vatten. Skeppet var lastat med medicinsk utrustning och solcellspaneler ämnade för sjukhus, en last som Gaza är i stort behov av.

Inte minst är behovet stort sedan förra årets krig då Israels bomber mördade över 2 000 palestinier och skadade över fem gånger så många. Värst drabbade var barnen.

Ship to Gazas målsättning är, förutom att leverera förnödenheter, att bryta Israels blockad av Gaza. Detta är fjärde gången som Ship to Gazas konvoj bordas av israeliska soldater. År 2010 dödades nio personer ur besättningen under den israeliska stormningen.

18 personer befann sig på Marianne av Göteborg, bland dem aktivisten Dror Feiler och författaren Kajsa Ekis Ekman.

Den svenska regeringen har erkänt Palestina som stat och har också framfört en protest mot bordningen till Israel. 

Internationell press behöver sättas på Israel för att förnödenheter ska släppas in till Gaza. Det behövs en enad massrörelse över etniska och religiösa gränser för att bryta blockaden och skapa fred. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!