Italien: Arbetsgivare saboterar kampen mot covid-19

Arbetsgivarorganisationen Confindustria har genom påtryckningar tvingat fabriker att hålla öppet, trots den uppenbara smittorisken. Arbetare hotar med strejker (Foto: Pietro Luca Cassarino / Flickr CC).

av Giuliano Brunetti & Massimo Amadori, Resistenze Internazionali (ISA Italien) // Artikel i Offensiv

Med över 5 476 döda på knappt en månad och över 60 000 officiellt smittade (den 23 mars) är Italien det land som för närvarande är coronapandemins epicentrum. Den 21 mars dog 793 av covid-19 och dagen efter ytterligare 651.

Tyvärr är antalet smittade bara delvis en återspegling av situationen. De verkliga siffrorna är svårt att sia om, men säkert är att viruset redan har infekterat hundratusentals i Italien. Den faktiska situationen är inte tydlig eftersom allmänna tester inte görs. Sjukhuspersonal som kommer i daglig kontakt med covid-19-patienter testas inte, medan fotbollsspelare, politiker med flera inte har några svårigheter med att bli testade.
Avsaknaden av provstickor för testning, kombinerat med den irrationella och kaotiska hanteringen av situationen, har lett till stora konflikter mellan regeringen och guvernörerna av regioner som Veneto och Toscana. De vill ha allmänna tester, vilket rekommenderas av Världshälsoorganisationen (WHO).

Resistenze Internazionali (ISA Italien) menar att det är absolut nödvändigt att masstester omedelbart utförs, med början på sjukvårdsarbetare, de som arbetar i butiker och transportarbetare, liksom alla som är i kontakt med offentligheten samt industriarbetare, vilka arbetar i begränsade utrymmen. Samtidigt borde hälsotillståndet omedelbart kontrolleras i äldreboenden och fängelser, där de hundratals som lever nära inpå varandra är i riskzonen.
Allmänna tester behövs för att hela den smittade befolkningen kan kartläggas så snart som möjligt så att de kan stängas in, kontrolleras och förses med nödvändig sjukvård. I denna kontext är det inte förvånande att nyheten om att ett privat italienskt bolag har exporterat en halv miljon provstickor till USA har skapat en massiv ilska.
Det allmänna sjukvårdssystemet kollapsar i takt med pandemins utveckling. Hundratals sjukvårdsarbetare, sjuksköterskor och läkare har redan smittats på jobbet. Konservativt räknat kan 8 procent av alla sjukvårdsarbetare ha smittats. I denna situation visar alla som jobbar inom sjukvården ett enormt mod och självuppoffring. 

Hälsosituationen är särskilt allvarlig i Lombardiet där nio av tio av de som dör från covid-19 gör det innan de ens kommer till intensivvårdsavdelningarna. Många dör i hemmet efter att ha väntat i timmar på en ambulans, och många andra på sjukhuset i väntan på att bli inlagda. Denna situation, kombinerat med bristen på ventilatorer och utrustning lämpliga för att hantera sjukdomen, är en av anledningarna till varför dödligheten i Lombardiet är så hög.
Effekterna av åratal av nedskärningar på offentlig sjukvård känns nu av. 37 miljarder euro (410 miljarder kronor) i nedskärningar på sjukvården de senaste tio åren har lett till denna tragiska situation. 70 000 vårdplatser har försvunnit, hundratals sjukhus och avdelningar stängts ner, och tusentals läkare och sjuksköterskor har friställts. Alla regeringar har stått bakom detta och idag betalar vi priset.

Denna stora sjukvårdskris, som i sin tur lägger grunden för en katastrofal ekonomisk kris, orsakar en radikal förändring i vanliga människors medvetenhet.

Den allvarliga situationen och det höga antalet infekterade har lett till att regeringen har föreslagit att stänga all icke nödvändig produktion. Denna sena och otillräckliga åtgärd borde ha införts i början av förra veckan. 
Oavsett har trycket från arbetsgivarfederationen Confindustria, som använder all sin styrka för att hålla fabrikerna öppna, gjort att förslaget har skjutits upp. Viktiga yrkesgrupper har redan utlyst att strejker kommer att utlysas om förslaget inte går igenom.
Faktumet att Confindustria fortsätter att kräva att fabriker och produktion ska hållas igång innebär att de öppet verkar för att sprida pandemin. Det innebär att de objektivt sett är ansvariga för att förvärra situationen.

De restriktiva och tvingande åtgärderna har motarbetats av att fabriker fortsatt hålls öppna där miljontals arbetar, vilket hjälper till att sprida smittan. Strejkvågorna genom landet har lett till nedstängningen av flera viktiga fabriker, men har inte lyckas med att helt stanna produktionen.
Utan trycket på att stänga fabrikerna, och utan den viktiga massoppositionen från hundratusentals arbetare som modigt har strejkat dessa dagar mot fackledningens önskan, hade regeringen aldrig kommit med sitt förslag. 
Om företagen vars produkter inte är livsnödvändiga under denna kris hade stängts ner för två veckor sedan råder det ingen tvekan om att tiotusentals hade undvikit att bli smittade. När krisen är över är det nödvändigt att ställa ägarna till dessa fabriker och deras kumpaner till svars.

Denna stora sjukvårdskris, som i sin tur lägger grunden för en katastrofal ekonomisk kris, orsakar en radikal förändring i vanliga människors medvetenhet. Medan folk räds infektionen finns det en ilska mot hur regeringen hanterar krisen. Miljontals arbetare är förståeligt nog oroade över sina jobb och de ekonomiska förhållandena när miljontals förlorar jobben.
Allt fler arbetare undrar också vad EU gör för att hjälpa Italien, särskilt när kubanska och kinesiska läkare och sjukvårdspersonal har anlänt till Italien för att hjälpa den italienska befolkningen och de sjuka. Ryssland skickar också hjälp till Italien. Men länder som Tyskland och Tjeckien tar ansiktsmasker som var ämnade för Italien.

EU, precis som Confindustria, kommer att ställas till svars av en arbetarklass som av dem kommer att få notan för det kapitalistiska systemets ekonomiska kris.
Resistenze Internazionali kräver att nödåtgärder tas för att omedelbart ta över privata kliniker och sjukhus, som måste ställas under den arbetarsektorns kontroll och styre. Hela den italienska farmaceutiska industrin måste förstatligas. Alla arbetare som har förlorat eller kommer att förlora sina jobb måste få inkomststöd och allmänna avgångsvederlag.


Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen av ISA, International Socialist Alternative, som finns i över 30 länder i alla världsdelar.
internationalsocialist.net

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!