Italien: Masskamp för att stoppa skolnedskärningar

2008-10-29 16:13:43
Inte mindre än två miljoner arbetare mobiliserades på basplanet till strejk av den fackliga vänstern fredagen 17 oktober. Sedan dess har det varit dagliga protester.

Dagis, grund- och gymnasieskolor samt universitet revolterar mot ett massivt nedskärningsprogram – Gelminireformerna. Tiotusentals barn, ungdomar och föräldrar ockuperar sina skolor och universitet, protesterar och demonstrerar i alla delar av landet. Fakulteter på universiteten i Bologna, Milano, Turin, Genua, Neapel, Rom och på andra håll, ocku- peras då nedskärningarna inom enbart den sektorn uppgår till 445 mil- joner euro (ungefär 4,4 miljarder kronor).
Såvida inte Gelminiprogrammet besegras kommer det att innebära ­avskedandet av 80 000 lärare och 43 000 övrig icke-lärarpersonal, som sekreterare och tekniker. Dessa nedskärningar av Berlusconiregeringen ska läggas ov­anpå de 47 000 jobb in- om utbildning­en som redan förstörts av den förra ”mitten-vänster”-rege- ringen un­der Romano Prodi. Detta händer vid en tidpunkt då antalet elever i de statliga skolorna ökar – klassrummen är ofta kroniskt överfulla.

Undervisningen inom grund– och gymnasieskolorna, som för närvaran­de drivs på heltid i Italien, kommer att skäras ned till bara 24 timmar i veck­an. Detta kommer att tvinga många föräldrar till ett osmakligt val – att ge upp sitt heltidsjobb (mestadels mödrana), anställa en barnvakt eller, om familjen har råd med det, sätta barnen i privata – ofta katolska – skolor.
Stängningar planeras också av mindre skolor, i synnerhet i södra Italien och på de italienska öarna.
Det betyder att eleverna tvingas till resavstånd på uppemot 50 km för att ta sig till skolan.
Stort raseri orsakas av den planerade introduktionen av ”maestro un­ico” – en lärare för alla ämnen i grundskolorna.
Eftersom lärarna i Italien inte är utbildade i att lära ut allt, kan utbildningskvaliteten komma att försämras drastiskt.

Andra åtgärder inkluderar be­tyg i uppförande: en femma (det lägsta betyget) kan innebära att eleverna måste gå om ett år. De elever och studenter som för närvarande ockuperar sina skolor hotas med femmor i uppförandebetyg.
Rätten till medbestämmande för elever och lärare är också under attack. Skolor och universitet ska göras om till ”stiftelser”.
Skolstyrelserna kan komma att be­stå av representanter för arbetsgivarorganisationerna (Confindustria och Confartianato), banker och andra kreditinstitutioner! Unicreditbanken har till exempel redan en ledamot i Bolognauniversitetets styrelse. Detta är helt klart ett steg i riktning mot privatisering och en utbildning driven i enlighet med näringslivets behov.
Berlusconiregeringen vill totalt skära ned offentliga sektorn med 15 miljarder euro (ca 150 miljarder kronor), varav 8 miljarder euro (ca 80 miljarder kronor) inom utbildningen, och försöker framställa offentliganställda som ”fannuloni” – en hop latmaskar. Samtidigt försöker Confindu- stria göra sig av med systemet med rikstäckande avtal inom olika närings­grenar. Detta kommer att undergräva kampenigheten, något som är väldigt viktigt i ett land där den stora majoriteten av arbetarna jobbar i småföretag.
Och nu förbereder sig regeringen för att göra det mycket svårare för arbetare att strejka, särskilt inom offent­liga sektorn. Med tanke på den redan dåliga situationen i Italien, med mat- och energipriser som skjuter i höjden, väldigt låga löner och osäkra jobb, så kommer följderna att bli fruktansvär­da när finanskrisen drabbar den verkliga ekonomin.

Lotta, CWI i Italien, manar till generalstrejk för att ena studenter, lärare och föräldrar med andra offentliganställda och med de anställda inom den privata sektorn. Berlusconi blev själv utsparkad från sin regeringspost 1994 till följd av en massrörelse som drog med sig tre miljoner arbetare. Den pågående kampen är också en möjlighet att ena och bygga de antika-pitalistiska styrkorna i Italien och läg-ga grunden för bygget av ett masspar- ti för arbetare och ungdomar.

Linda Schuetz
Lotta per il socialismo
(CWI Italien)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!