”Jag dör hellre här och nu”

2018-05-30 15:59:08


Det är en tragedi att Zahid nekas asyl. Lidandet blir allt värre. Stoppa utvisningen – asyl NU.

”Jag dör hellre här och nu än att dö varje dag av tortyr i Pakistan”. Det är ord som Zahid Baloch har uttryckt tidigare, och norska migrationsdomstolens avslag för ny prövning blev för mycket för honom. I torsdags för en vecka sedan försökte Zahid ta sitt liv.

Zahid Baloch har tydligt visat rädslan för att utvisas och den risk det innebär att på nytt hamna hos de pakistanska myndigheterna och deras tortyrceller.
De som följer utvecklingen i Baluchistan och Pakistan har varnat för att Zahid Baloch troligen inte ens kommer att kunna lämna flygplatsen innan han arresteras om en utvisning skulle verkställas.
Zahid själv, som har upplevt tortyrcellen och dess elchocker, våldtäkter och misshandel, har meddelat att han hellre tar sitt eget liv än låter myndigheterna ta det om och om igen under tortyr.

Zahid försökte i torsdags ta sitt liv genom att hugga sig själv i magen och överarmarnas undersidor fyra gånger. När fångvaktare anlände var Zahid på väg att skära sig i halsen, men övermannades och stoppades.
Zahid blödde kraftigt från magen och förflyttades från Trandums flyktingfängelse i ambulans och, efter läkarbehandling, vidare till psykiatrin i Oslo.
När Rättvisepartiet Socialisterna genom läkare fick rapporterna om Zahids självmordsförsök kontaktades medlemmar i CWI Norge för att besöka honom. Men myndigheterna hade beslutat att ingen får besöka Zahid av säkerhetsskäl.
Såväl norska som svenska kamrater har förvägrats att besöka honom på sjukhuset och på den slutna psykiatrin. 

Som vi tidigare har rapporterat har Zahid fått avslag i Norge och migrationsdomstolen beslutade att inte ge honom en ny prövning med den nya information som har framkommit kring hans fall. De svänger sig med standardformuleringar och prestige från tidigare avslag.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och CWI, den internationella organisation som RS är den svenska sektionen av, håller såväl de norska som svenska myndigheterna ansvariga för hans tillstånd och fortsätter driva kravet på att Zahid Baloch ska släppas fri och beviljas asyl.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!