”Jag kommer inte hem till jul”

2012-12-19 21:37:25
Det är inte bara vid juletid som människor sliter med vardagen och är hemlösa, utan varje dag och klimatet är värst i storstäderna.

Göteborg har länge haft täten i anta­let hemlösa i förhållande till folkmängd, men har nu blivit omsprung­et av Malmö, där hela 80 personer per 10 000 invånare är hemlösa (saknar eget boende) och 17 procent av dessa lever i akut hemlöshet (tvingas sova utomhus, bo i tält, husvagn eller olika tillfälliga boenden som härbärgen). I Göteborg är antalet hemlösa 66 personer per 10 000 invånare.
Idag är folkmängden i Göteborg närmare 900 000 personer, vilket motsvarar 5 940 hemlösa. 20 procent, d v s 1 188 personer av dessa, lever i akut hemlöshet.
I Stockholm är det 48 hemlösa personer per 10 000 invånare, varav 20 procent befinner sig i akut hemlöshet. Det är skrämmande siffror som avslöjas och att det bör ­vara nolltolerans mot hemlöshet kan tyckas vara en självklarhet, men är så långt ifrån verkligheten man kan komma.

Enligt forskning är bostad först-modellen den bästa metoden för att komma tillrätta med hemlösheten, men samtliga storstäder saknar ett sådant.
I Göteborg är det 67 procent av stadsdelsförvaltningarna som saknar en aktuell plan för arbete mot hemlöshet, medan det i Stockholm är 23 procent och i Malmö 30 procent. Det finns även en stor avsaknad av samverkan mellan hyresvärdar och frivilligorganisationer för att motverka hemlöshet, där samtliga storstäder ligger på över 50 procent i fråga om det sistnämnda.
Ser vi till det övriga arbetet mot hemlöshet, är Göteborg den kommun där myndigheter har den sämst utbyggda strategin för att hantera hemlösheten.

Att ha en bostad är inte en mänsklig rättighet, enligt makthavarna. De nyliberala vindarna viner i varje gathörn där du helt enkelt får förlita dig på människans barmhärtighet för att överleva. Att antalet hemlösa ökar är inget isolerat fenomen för Sverige. I takt med att det kapitalistiska systemet runt om i Europa blir allt starkare, ser vi också hur fler och fler människor kastas ut på gatorna i fattigdom och misär.
I Malmö sker även flest vräkningar i såväl relativa som absoluta tal och det är barnen som drabbas hårdast.
Malmö är också den stad där barnfattigdomen är högst, studieresultaten sämst och där många föräld­rar drabbas av hemlöshet med stora konsekvenser för sina barn som följd.
Under 2012 kom det in 443 ansökningar om vräkning av barnfamiljer, varav 167 verkställdes. I Stockholm 321, varav 146 och Göteborg 332, varav 110 verkställdes.
Flest vräkningar sker på grund av obetald hyra, men det är oftast en väldigt liten del som inte har betalats.

Arbetet mot hemlösheten
är ­inte något som kan lämnas till morgondagen, det är något som vi måste bekämpa här och nu.
Så länge hemlös­het råder och är ett akut problem i vårt samhälle som ignoreras, kommer siffrorna att stiga.
Och imorgon kan det vara försent.
Caroline Holmgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!