”Jag sover hellre ute i snön än åker tillbaka”

0000-00-00 00:00:00

foto: Elias Theodorsson
Kampen för rätten till asyl fortsätter.

RS/Offensiv har träffat en familj som flytt undan hedersförtryck i Jordanien. Familjen har precis som så många andra asylsökanden blivit misstrodd av Migrationsverket. Nu tvingas familjen gå under jorden för att slippa åka tillbaka till hemlandet, där hot om döden väntar.

Gråtande berättar en kvinna (som idag vill vara anonym) om sitt öde i hemlandet när hon av släktingar förklarats vanära familjens namn och därefter hotats till livet.
– Det är mitt hemland. Tro inget annat än att jag vill bo där, men jag kan bara inte. Vi hade det rätt bra ställt, men vi har gett upp allt för att jag tvingades fly. Jag sover hellre ute i snön, på isen, med en filt än att åka tillbaka.
Polisen klampade in hos familjen en morgon, utan att knacka, utan att tända lyset. De yngre barnen var livrädda när poliserna svepte runt med sina ficklampor och letade efter två personer de hade fotografier på. Det var fadern i familjen och den äldsta sonen som de skulle hämta. De sitter i förvar nu, i den svenska statens fängelse för den som inte begått något brott, för den som inte haft något annat val än att fly.
Migrationsverket påstår i vanlig ordning att familjen kan få hjälp av myndigheterna i sitt hemland.
Men hedersförtryck är vanligt förekommande i Jordanien och som en annan exiljordanier säger: ”Inte ens kungen kan skydda kvinnorna”.
Trots att kön anges som skäl av lagen för att söka skydd i Sverige så förbiser Migrationsverket och domstolarna nästan alltid detta. Men en stat (som Sverige) som stödjer kvinnoförtryckande stater som Saudi­arabien kommer sällan heller att till-erkänna kvinnor deras rättigheter i andra länder.

Tvångsutvisningarna fortsätter och effektiviseras av svenska staten, nu gäller ”snabbt ut”. Hotet om att tvångsutvisas tvingar nu familjen att gå under jorden.
– Den svenska staten illegaliserar människor och tvingar dem att leva utan skydd, utan inkomst, jagade som djur. Det är ett sjukt system, säger en asylaktivist.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) ger tillsammans med Asylrörelsen sitt stöd till familjen i deras beslut om att leva gömda, men även i att kunna överklaga Migrationsverkets dom om att tvingas återvända till dödshoten.

RS Norrbotten

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!