Jakten på anbud ger osäkrare jobb

2017-01-25 13:29:07

foto: JAqua Mechanical / Flickr CC
Nästan var tredje städare är anställd på visstid.

Allt fler löntagare har tidsbegränsade anställningar och ofrivillig deltid. Andelen visstidare är störst bland städare, nästan av var tredje är anställd på deltid.

Sedan 1997 har andelen med tidsbegränsade städjobb ökat från 23 procent till 30 procent. Bland alla löntagare är 16 procent visstidsanställda.Det visar en undersökning som facktidningarna Fastighetsfolket och Hotellrevyn har gjort.

Inom städyrket är det också allt fler som arbetar deltid. Både deltid och visstid används medvetet av arbetsgivarna för att öka trycket på de anställda.
Bland de som har visstid finns en ständig oro att inte få förlängt ytterligare en period.
Deltidare används för att städningen ska hålla ett så högt tempo som möjligt. I båda grupperna är det också färre som är med i facket, inte sällan av ekonomiska skäl. Arbetsgivarna hävdar att det är kunderna, de som har köpt städningen, som vill ha mer visstid och deltid. Men dessa köper oftast bara ett antal timmar medan det är städföretagen som själva fördelar tiden.
Det är istället städföretagen själva som sätter tonen för försämrade villkor.

Silvio Siles, fackligt aktiv i Fastighets, förklarar:
– Det hänger ihop med allt hårdare konkurrens när företagen tävlar om att vinna anbud. De måste lägga ett så lågt bud som möjligt för att vinna och vill undvika heltid, övertid och mertid. Städtiden ska vara så kort som möjligt. För städare kan det betyda att de måste i praktiken arbeta längre än anbudets timmar.
– Det är jättestor skillnad mot när jag började som städare 1997-98. Ett av Fastighets svar är att tidlöneprincipen, att ingen ska arbeta en minut längre än tiden på avtalet. Men ännu saknas den samfällda fackliga kamp och strategi som behövs, även inom fler branscher. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!