Jämnt i danska valet

2015-06-24 16:50:36

foto: News Oresund / Flickr CC
Socialdemokraterna, med statsminister Helle Thorning-Schmidt i spetsen, har anammat Dansk folkepartis hets mot invandrare. Valkampanjen riskerar att bli en smutsig historia.

Den sittande regeringen har genom statsminister Helle Thorning-Schmidt  utlyst val till folketinget den 18 juni. Allt pekar på en osäker utgång där det kommer att vara jämnt mellan blocken. Valet står mellan ett nyliberalt Socialdemokraterna och en än mer aggressiv nyliberal höger.

De senaste två månaderna har opinionsmätningar visat ett ökat stöd för ­Socialdemokraterna, vilket har gjort att de nu utlyser val. Socialdemokraterna har idag 25 procent av rösterna, enligt opinionsundersökningarna, mot 24,8 procent i valet år 2011.

Socialdemokraterna önskar att valet ska fokusera på välfärd – och invandring, vilket gör att vänstern har ett stort ansvar att vrida debatt­en till att handla om klasspolitiken.

Rasistiska Dansk folkeparti (DF) har vridit politiken åt höger och normaliserat rasismen till den grad att alla utom den enade vänstern Enhedslisten och liberala Radikale venstre driver på för en hårdare migrationspolitik med begränsad invandring.

De danska Socialdemokraterna ger löften om ”stramare asylregler” och ”tuffare krav på invandrare”. Deras valbudskap lyder: ”Kommer du till Danmark, ska du arbeta.”

Populariteten för S och Helle Thorning-Schmidt ökade efter terrorattentatet i Köpenhamn den 14 februari. De flyktingfientliga utspelen har också gett en viss uppgång i opinionen bland äldre, men har gjort att S tappar de ungas röster som istället har gått vänsterut. Bara 16 procent av väljarna mellan 18 och 34 år uppger att de tänkter rösta på S.

– Högerns krav på nolltillväxt i offentlig sektor hotar framtidens välfärd, hävdade statsministern Helle Thorning-Schmidt på en presskonferens i Köpenhamn. Men ”stramare asylregler” och ”tuffare krav på invandrare” är inte lösningen på välfärdens problem, utan handlar om att rikta bort fokus från de verkliga problemen.

Enhedslistens utmaning är att vända valdebatten till att handla om osäkra anställningar, arbetslöshet, dåliga arbetsvillkor och lönedumpning. Det handlar om att lyfta klassfrågorna och de problem som arbetarklassen och de unga möter varje dag.

Utgången är osäker, men Socialdemokraternas nya flyktingfientliga utspel kommer att gynna DF och högern. Skulle högern vinna valet skulle det troligen också innebära en plats i regeringen för DF.

Vad gäller den ekonomiska politiken går de Konservative (motsvarande Moderaterna) till val på skattesänkningar och Socialdemokraterna på välfärdsfrågor.

Enligt färska opinionssiffror från Voxmeter är nu S-blocket (med Enhedslisten, Socialistisk folkeparti, Radikale venstre och Alternativet) uppe i 50 procent av väljarstödet för första gången sedan november 2013, medan det borgerliga blocket (Dansk folkeparti, Venstre, Liberal alliance och Konservative) ligger på 49 procent.

Danskarnas missnöje med Socialdemokraterna har fört väljare åt både höger och vänster. Regeringen har förvärrat situationen för de arbetslösa genom att sänka a-kassan och förkorta tiden för arbetslöshetsförsäkringen.

Enhedslisten har haft bra resultat i opinionsmätningar hela året och hade i januari runt 10 procent, med starkast stöd i Köpenhamn. I huvudstaden hade Enhedslisten uppemot en femtedel av rösterna och är därmed största parti.

Sedan dess har de sänkt profilen runt radikala krav och blivit mer allmänna, vilket har lett till en nedgång till dagens 7-8 procent. I valet år 2011 fick Enhetslisten 6,7 procent.

Det finns en stor besvikelse med Socialdemokraterna. Enhedslisten har efter Socialistisk folkepartis urartning blivit det starkaste vänsteralternativet i dansk politik.

Utmaningen för Enhedslisten handlar om att kunna bygga ett alternativ och vara oberoende från ett eventuellt framtida S-block och i valet nå de mest missnöjda – de som riskerar att välja soffan på valdagen och inte rösta alls.

Det andra vänsterpartiet, Socialistisk folkeparti (motsvarande Vänsterpartiet), har gått tillbaka mot bakgrund av dess stöd till den socialdemokratiskt ledda regeringen åren 2011-2015, då de stödde den nedskärningspolitik och de skattesänkningar för rika som genomfördes.

Nu väntar en tre veckor lång valkampanj. Rättvisepartiet Socialisterna och Committee for a Workers’ International (CWI) uppmanar danskarna att rösta på Enhetslisten, men att sedan organisera sig i den socialistiska kampen som måste drivas efter valet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!