
Skolan, eller slakten av skolan, har sedan länge varit Jan Björklunds hjärtefråga. Hans tidigare karriär som yrkesofficer inom militären kommer tydligt fram i hans nya skolreform, där hårdare tag och högre disciplin är hans ledord. I reformen finns t ex förslaget om att skolkande elever ska hämtas av polis, samt en utökad betygsskala som både kommer att pressa eleverna ännu hårdare och lägga mer jobb på lärare i en redan underbemannad skola. Det kommer också att finnas så kallade elitklasser för speciellt begåvade elever som kommer att få extra mycket resurser och lärarhjälp, vilket kommer att fungera som ett utrensningssystem.
Genom den nya reformen kommer stora förändringar att införas på sammanlagt sju olika områden, t ex skollagen, läroplanen, betygssystemet och lärarutbildningen.
Man ser också att reformen innebär stora satsningar på friskolor som redan idag håller på att konkurrera ut den kommunala skolan, som efter alla år av nedskärningar är nedbantad. Tanken är att det ska finnas en praktisk, en teoretisk och en lärlingsinriktning. Att praktisera under skolgången och vara lärling kommer inte heller att leda till fast jobb, utan eleven måste samla på sig tillräckligt med arbetslivserfarenhet, vilket kan ta åratal.
Detta innebär att det bara finns en gymnasielinje som kan leda till vidareutbildning och dessutom har alla nedskärningar och avregleringar på komvux gjort det mycket svårare för de elever som vill läsa upp sina betyg senare att göra det. Det man gör är att skapa en låglönemarknad. Sedan är det också ett faktum att praktiska linjer ofta har betydligt lägre intagningspoäng än teoretiska, vilket innebär att de fina orden om alla elevers valmöjlighet spricker redan där.
Brutaliseringen av skolan äger rum samtidigt som nedskärningarna haglar som tätast. Undersökning efter undersökning visar att allt färre går ut högstadiet med fullständiga betyg, men detta ses snarare som att skolan har varit flummig och man kopplar inte ihop det med de nedskärningar och privatiseringar som har försämrat skolan.
Det som behövs för att lösa de problem som finns i skolan är inte hårdare diciplin och poliser som hämtar elever som skolkar. Det behövs en upprustad offentlig sektor med fler anställda inom skolan.
Denna skolreform är ett nytt steg i högerns klasspolitik för att sålla ur de ”sämre” eleverna och skapa ett litet skikt som ges möjlighet att studera vidare på högre nivå, medan resten fastnar i olika praktikjobb samt som lärlingar på slavlöner.
I det brutala klimat som uppstått i samhället idag behövs elevvårdande personal och ett fungerande system mot både rasism, sexuella tra- kasserier och mobbning, vilket det inte gör idag – delvis på grund av personalbrist.
Patricia Degerman