Jan Björklunds nya klasskola

2011-01-27 16:04:49
Jan Björklunds nya skolreform väntas träda i kraft nu i juli 2011. Vad alla Sveriges elever kan vänta sig är hårdare press, färre valmöjligheter och betyg redan från lågstadiet.

Skolan, eller slakten av skolan, har sedan länge varit Jan Björklunds hjärtefråga. Hans tidigare karriär som yrkesofficer inom militären kommer tydligt fram i hans nya skolreform, där hårdare tag och högre disciplin är hans ledord. I reformen finns t ex förslaget om att skolkande elever ska hämtas av po­lis, samt en utökad betygsskala som både kommer att pressa eleverna ännu hårdare och lägga mer jobb på lärare i en redan underbemannad skola. Det kommer också att finnas så kallade elitklasser för speciellt begåvade elever som kommer att få extra mycket resurser och lärarhjälp, vilket kommer att fungera som ett utrensningssystem.
Genom den nya reformen kommer stora förändringar att införas på sammanlagt sju olika områden, t ex skollagen, läroplanen, betygssy­stemet och lärarutbildningen.

Man ser också
att reformen innebär stora satsningar på friskolor som redan idag håller på att konkurrera ut den kommunala skolan, som efter alla år av nedskärningar är nedbantad. Tanken är att det ska finnas en praktisk, en teoretisk och en lärlingsinriktning. Att praktisera under skolgången och va­ra lärling kommer inte heller att leda till fast jobb, utan eleven måste sam­la på sig tillräckligt med arbetslivs­erfarenhet, vilket kan ta åratal.
Detta innebär att det bara finns en gymnasielinje som kan leda till vidareutbildning och dessutom har alla nedskärningar och avregleringar på komvux gjort det mycket svårare för de elever som vill läsa upp sina betyg senare att göra det. Det man gör är att skapa en låglönemarknad. Sedan är det också ett faktum att praktiska linjer ofta har betydligt lä­gre intagningspoäng än teoretiska, vilket innebär att de fina orden om alla elevers valmöjlighet spricker re­dan där.

Brutaliseringen av skolan äger rum samtidigt som nedskärningarna haglar som tätast. Undersökning ef­ter undersökning visar att allt färre går ut högstadiet med fullständiga betyg, men detta ses snarare som att skolan har varit flummig och man kopplar inte ihop det med de nedskärningar och privatiseringar som har försämrat skolan.
Det som behövs för att lösa de problem som finns i skolan är inte hårdare diciplin och poliser som hämtar elever som skolkar. Det behövs en upprustad offentlig sektor med fler anställda inom skolan.
Denna skolreform är ett nytt steg i högerns klasspolitik för att sål­la ur de ”sämre” eleverna och skapa ett litet skikt som ges möjlighet att studera vidare på högre nivå, medan resten fastnar i olika praktikjobb samt som lärlingar på slavlöner.

I det brutala klimat som uppstått i samhället idag behövs elevvårdan­de personal och ett fungerande system mot både rasism, sexuella tra- kasserier och mobbning, vilket det inte gör idag – delvis på grund av personalbrist.
Patricia Degerman

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!