”Järnets änglar” – en härlig film

2007-10-17 12:29:36
FILM
Titel: Järnets änglar.
Regi och manus: Agneta Fagerström-Olsson.
I rollerna: Kajsa Ernst, Elisabeth Carlsson, Anna Ulrika Eriksson, Rolf Lassgård, m fl.
Järnets Änglar är en typisk relationsskildring, även om man hoppats på att den kunde varit en arbetar- och jämställdhetshistoria.

Huvudpersoner är tre arbetskompisar: Ann-Britt, som är singel, härligt redig och fylld av omtänksamhet för sin pensionerade ensamme far, som också varit järnverksarbetare; Blondie, en ung städerska på järnverket, som verkligen lever sig in i sina framtidsdrömmar och ömmar mycket för sin autistiske lillebror; Mona, som är medelålders och bitter för allt som hon aldrig gjorde. Hon lever frånskild med en son i början av tonåren.
Filmen utspelar sig i Luleås gamla arbetarkvarter Svartöstaden, som ligger bredvid järnverket.
Kvinnorna arbetar i de hårda, smutsiga järnverksmiljöerna på dagarna och de får utlopp för sina känslor på kvällarna. De sjunger tillsammans i rockbandet Black Island Sisters.
Filmen är fylld av härliga, men också otäcka vyer. I förgrunden finns den snöslaskiga marken och i bakgrunden järnverket som en otäck, rykande drake. Man känner verkligen av den varma relationen mellan de tre vännerna, det skämtas, trasslas och prasslas. Kvinnorna avvärjer även en farlig situation vid gjutningen. Kvällen därefter, när de uppträder på Folkets hus i Svartöstan, blir tjejerna utnämnda till järnets änglar.
Jag kan, som lulebo, rekommendera denna film varmt. Även min kompis gillade den mycket och han kommer inte från Luleå.
Britta Berggren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!