Järnrörsman sitter säkert i SD-toppen

2013-01-31 16:28:20
”Järnrörsmannen” Kent Ekeroth är tillbaka i Sverigedemokraternas ledning. Att partiets ledande islamofob och rasist sitter säkert visar SD:s verkliga karaktär.

Den 9 februari är det 25 år sedan Sverigedemokraterna bildades. Från mitten av 1980-talet hade nazistgrupperna värvat nya anhängare som utmärkt sig för flera våldsdåd, bland annat mordet på Ronny Landin i Nynäshamn 1986. Det var personer från dessa grupper som bildade SD.
Under det det första årtiondet genomförde SD gatumarscher med ”Sieg Heil”-rop och attacker på dem som protesterade.
Men sedan dess har SD-toppen försökt tona ner nazism och våld för att attrahera fler väljare. I fjol påstod partiledaren Jimmie Åkesson till och med att SD infört ”nolltolerans” mot de grövsta rasisterna.

Men fallet Kent Ekeroth bevisar motsatsen. När Expressen avslöjade att Eric Almqvist ropat till Soran Ismail att ”du har ingenting här att göra” och kallat en kvinna för ”hora”, plus en annan man för ”blatteälskare” – var det ju Kent Ekeroths film från den kvällen som tidningen hade kommit över.
Almqvist har petats till att producera SD:s webb-tv – men Ekeroth sitter säkert.
När Kent Ekeroth i helgen invigde en ny SD-lokal i Skaraborg kallades han ”en av partiets skarpaste politiker”, ”som många i partiet ser upp till”, av distriktsordföranden, Hanna Wigh.
Kent Ekeroth är känd som SD:s främsta mot invandrare och har flera gånger talat i krigstermer om ”hotet från islam”. Han finansierar den ökända hemsidan Avpixlat från sitt eget konto och har bett om pengar till den rasistiska tidningen Dispatch International.
Formellt avgick han efter Expressens avslöjande som SD:s talesman i rättsfrågor, men är nu på väg tillbaka även på den posten.

– Rasismen är ett hot mot oss alla eftersom den försöker splittra arbetare och ungdomar efter etniska och religiösa linjer. Men för att stoppa orättvisor, arbetslöshet och bostadsbrist krävs det gemensam kamp underifrån, säger Enzo Costa, aktiv i kampanjen Stoppa SD-rasismen, som arrangerar protester när SD firar 25 år den 9 februari.

Bli aktiv: e-posta till rs@socialisterna.org
Stoppa SD-rasismen
Delta 9 februari

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!