Järva i marsch för klimatet

Energisk och livlig förortsmarsch för klimatet samlade omkring 1 000 deltagare, främst ungdomar från Järvaområdet (Foto: Natalia Medina).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

De globala klimatstrejkerna fortsätter. Förutom Madrid, där klimattoppmötet COP25 just nu äger rum, anordnades också en klimatstrejk i Rinkeby fredagen den 6 december av Fridays For Future.

Det var en imponerande uppslutning från flera av Järvas skolor i fredagens skolstrejk och klimatmarsch, som hade förlagts utanför Stockholms innerstad till Rinkeby.
Elever från åtminstone sex lokala skolor deltog: Järvaskolan, Hjulstaskolan, Cordobaskolan, Kvarnbyskolan, Fryshusets skola och Kista International School, vilka troligen utgjorde cirka hälften av de omkring 1 000 deltagarna. 
Därtill deltog elever från andra skolor, klimataktivister, föräldrar, lärare och självfallet också Rättvisepartiet Socialisterna (RS).

RS lyfte förutom ett socialistiskt program för klimatet fram behovet av en avgiftsfri kollektivtrafik som ett sätt att mota bort massbilismen och få fler att välja kollektivtrafiken. Detta måste såklart kombineras med ett den kraftigt byggs ut och görs tillgänglig för alla.
Särskilt tydligt blir det när nu det blågröna regionstyret i Stockholm har beslutat om att drastiskt höja priset på kollektivtrafiken, trots allt tal om ”klimatnödläge” från deras kollegor i Stockholms kommunfullmäktige. Vi hade också protestlistor mot denna höjning. Många skrev under och många andra ville få ytterligare information om RS kampanjer och politik.

Under marschens gång från Norra stadsparken ner till Rinkebydalen skanderades talkörer som ”Vad ska vi göra? Rädda klimatet!” och ”Internationell solidaritet – Vi har bara en planet!”.
Väl på plats hölls det tal från bland annat Amazonas ursprungsbefolkning och via videolänk också Greta Thunberg.

Nu måste klimatkampen gå vidare. Arbetarklassen som helhet måste komma med med sina egna strejker som kan stanna produktionen och hela samhällen, och därmed slå mot kapitalismens drivkraft – profiten. 
Hela klimatrörelsen måste också ta till sig att det krävs en allomfattande socialistisk systemförändring för att på allvar genomföra en grön, rättvis omställning av samhälle och planet i samklang med naturens, människans och djurens behov.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!