Järva: Strid för kollektivtrafiken

2015-05-21 14:54:21


Förbifart Stockholm planeras gå i ytläge vid miljonprogramområden som Hjulsta och Akalla.

Exakt två år sedan de kravaller och bilbränder i Husby, som skakade Sverige och fick media över hela världen att gnugga ögonen, hålls nu på lördag den 23 maj en protestdag med parollen Järva kräver respekt. Fokus riktas mot Förbifart Stockholms miljödiskriminering, höjt pris på SL-kortet med mera.

Talrika föreningar och nätverk, inklusive fackligt aktiva och miljöorganisationer, kommer att medverka under det avslutande stormötet i Husby träff klockan 16. Resultatet kan bli ett brett initiativ till enad kamp för ett kollektivt vägval i Stockholmstrafiken.
”Vad har hänt sedan kravallerna?”, frågar många utomstående. Det finns några små positiva förändringar: Fryshusets etablering av Lugna gatan, sommarjobb till lite fler åldrar, ökat stöd till nattvandrare, lite fler lokalt anställda och en mer lyhörd attityd från Svenska Bostäder.
Ändå är den allmänna känslan att detta inte räcker. Effekten är liten på arbetslösheten, bostadskrisen och segregationen i en stad med snabbt ökande klyftor, trots det rödgröna regimskiftet i stadshuset. Direkt skrämmande är att de hårt trängda kommunala skolor som börjat hoppas på en stabilisering nu får konkurrens av inte mindre än tre nya friskolor i Kista.
– Något måste hända, snart, förklarade Abdullahi Yusuf, vice ordförande i Norra Järva Stadsdelsråd och outtröttlig nattvandrare, under det senaste Järva Café-mötet i Husby träff där stadsdelsrådet hade inbjudit bostads- och demokratiborgarrådet Ann-Margrethe Livh (V) till en diskussion.

Som alltid på dessa möten diskuterades flera goda idéer, som krav på fler lokalt anställda i upphandlingarna, fler offentliga möteslokaler, en konferens om det hotade Järvafältets framtid, demokratisering av stadsdelsutvecklingen och en möjlig försöksverksamhet med lokala områdesstyrelser inom Svenska Bostäder.
En av de hittills största positiva förändringarna är att lokalt aktiva i framförallt Husby och Rinkeby själva har börjat organisera sig, med alltifrån nattvandrare och kvinnoföreningar som till exempel Kibele och StreetGäris till Rinkeby framtidskommitté och Norra Järva Stadsdelsråd.
Särskilt i Husby finns det sedan många år en historia av lokal kamp, som ibland har resulterat i viktiga segrar och som även bidragit till de små förbättringarna sedan den svarta veckan i maj 2013.

Men nu provoceras åter Järva. Sedan den rödgröna regeringen gett grönt ljus till bygget av Förbifart Stockholm har också allt fler, som de aktiva i grannskapsföreningen Trevliga Porkala i Akalla och en initiativgrupp i Tensta, börjat reagera på allvar.
Det är en miljödiskriminering att Förbifartens sexfiliga motorvägsvidunder, som kommer att spy ut buller och att luftföroreningar, kommer att dras i tunnel överallt utom i miljonprogramsområden som Hjulsta och Akalla.
När dessutom Alliansen i Stockholms läns landsting beslutat att chockhöja priset på SL-kortet och samtidigt skära ned 250 miljoner kronor på kollektivtrafiken, ja då är måttet rågat.

När vi sätter upp affischerna om protestdagen är det många som stannar för att diskutera. Samtidigt växer medvetenheten om hur frågorna hänger ihop.
Allt fler förstår hur ett gigantiskt dyrt Förbifart Stockholm inte bara kommer att orsaka fler förtida dödsfall på grund av luftföroreningarna utan också kan bli en gökunge som tränger ut alla nya satsningar på Stockholms kollektivtrafik. Därmed vill alltfler inte bara gräva ner, utan också begrava hela Förbifarten.
En enad och mäktig kamp mot höjt pris på SL-kortet och nedskärningarna, till försvar av och för upprustning av kollektivtrafiken, kan också, tillsammans med en stenhård lokal miljö- och rättvisekamp, fem minuter i tolv rubba hela Förbifartsprojektet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!