”Järvas levande måste gå före de döda”

2016-05-25 11:34:14

foto: Sebastian Olsson
En liten, men naggande god demonstration gav mersmak till den nödvändiga kampen för Järvafältets framtid.

Ett naggande gott organiserat torgmöte samlade i söndags ett 60-tal Tensta- och Järvabor och discgolfare till en slagkraftig protest mot de absurda planerna på att lägga en ny stor begravningsplats på Järvafältets viktigaste grönområde för rekreation och friluftsliv för 60 000 människor.

Enligt de planer på en ny stor begravningsplats som Stadsbyggnadsnämnden väntas besluta om den 16 juni ska denna ockupera hela det natursköna område runt den så kallade Granholmstoppen på Järvafältet, som Järva Discgolf Park under ledning av bröderna Mats och Jonas Löf har förvandlat till en världsattraktion för discgolf och en unik bostadsnära landskapspark i Stockholm. Här vill kyrkogårdsförvaltningen mot allt förnuft anlägga norra Stockholms nya begravningsplats.
– En cynisk planering som har utgått från var tjänstemännen förväntat sig minst motstånd, förklarade arkitekten Rachid Lestaric från gruppen Initiativ Tensta redan i pressmeddelandet om söndagens manifestation.

Självklart deltog även Norra Järva Stadsdelsråd som medorganisatör. Även om allt tyder på att den nya rödgrönrosa Stadsbyggnadsnämnden inte orkar med att ifrågsätta de förslag som har utarbetats under det tidigare moderatledda styret är det ingen som vill se slaget förlorat. Det låg också i luften att om Statens Fastighetsverk kan överklaga bygget av Nobelhuset så kan även de närmast berörda av den här frågan göra samma sak.

– De flesta förtroendevalda har inte ens besökt platsen, utan förlitar sig helt på sina tjänstemän. Vi vill ge dem en annan bild än de får genom att läsa tjänsteutlåtanden. Därför har vi tagit fram tre (gigantiska) vykort. Om politikerna ännu inte har kommit för att se själva får vi försöka så här. Vi skickar dem inte från andra sidan jorden, utan bara tjugo minuter från stadshuset, säger Björn Erdal i kampanjgruppen Initiativ Tensta.
Alla argument i frågan hade också nitats upp på det uppresta partytältet.
Mohamed Nuur, ordförande i Tensta S-förening, var först ut att gripa mikrofonen med budskapet till de centrala politikerna ”gör om, gör rätt”. Discgolfaren Joakim Kimmen Magnusson, som ställde upp vid mikrofonen med fru och två små barn, förklarade Järva Disc Golf Parken som en av världens kanske främsta i sitt slag och som därför drar tävlingar och besökare från när och fjärran.

Till saken hör att den ståtliga Granholmstoppen med utsikt över hela Järvafältet en gång byggts upp av giftiga tippmassor från rivningar i Stockholmsområdet. Det gör enligt den miljöaktive liberalen Burhan Yildiz att de islamiska experter han har talat med förklarat begravningsplatsen som så otänkbar för muslimer att de skulle kunna samla 30 000 namn mot förslaget. Inlägget tolkades som en indirekt replik till en annan grupp muslimer som har velat skynda på bygget av kistbegravningsplatser just
här i den felaktiga tron att det inte finns en alternativ plats.
Bakom talarna löd budskapet från två stora banderoller: ”Bevara Tenstas unika fritidspark” och ”Ja till en värdig begravningsplats på Hägerstalund”. Själv betonade jag också i min appell för Norra Järva Stadsdelsråd att det finns en alternativ begravningsplats vid Hägerstalund bara 3-4 kilometer därifrån, som nästan alla lokala organisationer varit eniga om sedan seklets början.
Jag förklarade att de levande måste gå före de döda på Järvafältets viktigaste fritidsområde för 60 000 barn och vuxna och raljerade över ett svar vi har fått från stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S). Denna har häpnadsväckande nog avfärdat Hägerstalund med att det skulle kunna finnas gamla granater i de backar där det i årtionden körts motocross, en verksamhet vars tillstånd löper ut nästa år, och som Försvarsmakten redan 2006 intygade var lämplig för en begravningsplats.

– Att inte lyssna till den här opinionen är samma sorts maktens arrogans som vi så ofta har sett upprepad, som senast mot Förbifart Stockholms dragning ovan jord just vid Hjulsta och Akalla, medan den dras under alla mer välbeställda områden. Men den här kampen har bara börjat.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!