Jätteprotester väntar Trump – Slut upp i Stockholm den 21 januari kl 13.00 Sergels torg

2017-01-18 08:25:10
Trots att Donald Trump ännu inte har svurits in som USA:s president lyckas han gång på gång skapa politisk turbulens. På flera fronter lyckas han att skapa oro bland västvärldens kapitalister och makthavare, samtidigt som hans politik är ett direkt hot mot USA:s minoriteter, kvinnor, arbetare, hbtq-personer med mera.

Trump har retat upp Kina genom att ha kontakt med ledande politiker i Taiwan, vilket bryter mot den så kallade ”ett Kina-politiken”. Han har även attackerat bilföretaget General Motors och hotat dem med strafftullar ifall de importerar bilar tillverkade i Mexiko. Detta har fått den mexikanska peson att falla. Men det som mest oroar västvärldens makthavare och kapitalister är Trumps vänliga inställning till Ryssland och Putin. 

De amerikanska säkerhetstjänsterna CIA, FBI och NSA rapporterade nyligen att de hade kommit fram till slutsatsen att Ryssland blandat sig i det amerikanska valet för att hjälpa Trump att bli vald, vilket såväl Trump som Putin avfärdar.

Men för vanliga amerikaner är det stora hotet inte Trumps flirtande med Putin, utan hans rasistiska, sexistiska och arbetarfientliga politik. Med en högerpopulist som president och med republikansk majoritet i kongressen kan allt från inskränkningar av aborträtten till avskaffade sjukvårdsreformer bli verklighet. För att inte tala om de massutvisningar som Trump har flaggat för under valkampanjen. 

Den regering som Trump håller på att sätta ihop består av ultrakonservativa, miljardärer, militärtoppar och klimatförnekare. Den mest skrämmande figuren kan vara Trumps val till chefsstrateg, Steve Bannon, som fram tills nyligen har varit chef för den högerextrema sidan Breitbart News. Dessa har vid upprepade tillfällen spridit rasism och antisemitism och har starka kopplingar till vit makt-rörelsen i USA.

Ett annat skrämmande namn är Rex Tillerson, Trumps tilltänkta utrikesminister. Tillerson är vd för oljejätten ExxonMobil som har drivit massiva kampanjer emot klimatforskning. Utöver det har en friskoleförespråkare nominerats till utbildningsminister, en antifacklig snabbmatskedjechef till arbetsmarknadsminister, en Wall Street-topp till finansminister – sådär fortsätter det. 

Men den nya regeringen kommer inte att stå oemotsagd. Redan samma kväll som valresultaten presenterades var tusentals människor ute i protester på initiativ av Socialist Alternative (RS systerparti i USA). Detta följdes av skolstrejker över hela landet dagarna efter. Den 20 januari, dagen då Trump svärs in som president, och dagen därpå planeras enorma demonstrationer som beräknas bli de största sedan medborgarrättsrörelsen och antikrigsrörelsen mot Vietnamkriget under 1960- och -70-talet. 

Trumps valseger öppnar även upp dörrar för högerpopulistiska och högerextrema krafter i resten av världen som känner sig stärkta och legitimerade av hans valseger. Därför blir det extra viktigt att Trumps tillträde bemöts av protester, inte bara i USA, utan även internationellt. Bara den enade arbetarkampen kan pressa tillbaka detta hot.

Den 21 januari kommer manifestationen Anti-Trump Day att äga rum i Stockholm. Arrangör är Rött Forum, ett nätverk av olika vänstergrupper och fackliga som Rättvisepartiet Socialisterna medverkar i. Det är hög tid för ett enat motstånd mot högerpopulismens frammarsch. Därför är det viktigt att så många som möjligt sluter upp den 21 januari. 

Vi möts kl 13.00 på Sergels Torg med tal och musik för att sedan marschera mot amerikanska ambassaden. Kom dit! ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!