Jemen: Proteströrelsen växer – arbetare går med

2011-03-10 14:56:52
Fredagen den 4 mars demonstrerade fyra miljoner människor i städer över hela Je- men. Demonstranterna har lärt av siuationen i storstäderna Sanaa, Aden och Taiz och har börjat campa på de stora torgen. Det gemensam-­ma kravet är att regimen ska bort.

Under den senaste veckan har två grupper av arbetare offentligt deltagit i rörelsen. Arbetare från Institutet för vatten och sanitet kom till demonstrationen den 7 mars. De krävde att chefen för institutet, som kommer ifrån presidentens parti, ska by­tas ut eller så kommer de att gå med i massrörelsen. Vatten är ett stort problem i Jemen. FN-organet UNDP bedömer att Sa­naa blir den första huvudstaden i värld­en utan vatten år 2016.
Den andra gruppen av arbetare är städpersonal inom offentliga sektorn. De har strejkat sedan tisdagen den 1 mars.

I motsats till Kair, är Tahrirtorg­et i Sanaa blockerat av regeringens slagskämpar, medan mass- protesterna äger rum framför universitetet.
Till den kommande fredagen har Tawkul Karman, en kvinna som är den mest kända ledaren för massrörelsen, uppmanat rörelsen att ta över Tahrirtorget. Tawkul Karman kidnappades av statliga styrkor i januari, men släpptes när tusentals människor protesterade utanför fängelset.

En utmaning för revolutionen är nu antalet deserteringar från de topprankade politikernas led – parlamentsledamöter, ministrar, generaler. De vill oftast spela en ledande roll, men socialister är starkt emot att ge dem några positioner. Vi pe­kar på deras meritlistor i det gamla systemet, erfarenheterna av tidigare minis­trar i Tunisien och Egypten, där de har blocke­rat revolutionens mål, och vi sä­ger att revolutionen inte kan acceptera några privilegier.
Desertörerna bör börja med att ge tillbaka vad de i flera år som en del av diktaturen har ta­git – mark och pengar – till revolutionen och agera som en äkta del av revolutionen, på gräsrotsnivå.
Presidenten Ali Abdullah Sa­leh är i en liknande position som Gaddafi, han förnekar massrörelsen och är omgiven av ja-sägare och ja-media.
Söndagen den 6 mars skadades mer än 40 personer i Ibb, genom knivhugg och batongmisshandel. Ligister från presidentens parti utförde attacken. Tusentals människor reste till Ibb efter denna attack för att gå med i massrörelsen.

Jemens revolution är inne i en process av bildandet av demokratiska kommittéer som för den framåt. Ledare från den gamla regimen eller den officiella oppositionen kan inte godtas som representanter. Kommittéerna måste demokratiskt bestämma vem som ska representera dem och om vilket program som behövs. Den revolutionära rörelsen måste ta tydlig ställning mot den gamla regimen och dess koppling till USA-imperialismen och kapitalismen.

En jemenitisk socialist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!