Jemen slits isär av kriget

2017-01-18 08:25:10




 Jemen har 80 ministrar i två regeringar, men ingen tjänar folket. De är bara där för att berika sig själva. Så säger socialisten Ali Omar som rapporterar från krigets Jemen, där 19 av 27 miljoner invånare lider akut brist på mat.

–Vi är inlåsta i ett sekteristiskt krig och kan inte fly någonstans. Efter att kolera har brutit ut i Jemen är nu alla gränser stängda: till Somalia, Saudiarabien, Oman och Djibouti.

Men krigets fasor har inte stoppat fortsatt kamp.

– I helgen rapporterades det på sociala medier att Sanaas universitetslärare kommer att strejka till veckan i protest mot att deras löner inte har betalats ut på sex månader. Även säkerhetsvakter har protesterat emot obetalda löner.

Efter att Houthi-­rebeller i allians med den av revolutionen 2011 störtade presidenten Ali Abdullah Saleh intog huvudstaden Sanaa i september 2014 svarade Saudiarabien i mars 2015 med massiva bombningar för att backa upp den störtade president Hadi och andra trupper lojala mot dem.

Den humanitära krisen är extrem. Till exempel rapporterar Unicef att 2,2 miljoner barn är akut undernärda och att ett barn dör var tionde minut i Jemen av behandlingsbara sjukdomar såsom undernäring, diarréer och luftvägsinfektioner.

Bland de hårdaste striderna har ägt rum kring landets tredje största stad, Taiz, som belägrats och bombas av Houthi-styrkor.

Samtidigt har Amnesty rapporterat om hur anti-Houthistyrkor i Taiz har använt sjukhus som mänskliga sköldar och hotat sjukvårdspersonal för att bestämma vem som ska få vård och inte.

– Många av de som försvarar Taiz har gått från ”moderata” muslimska brödraskapet till ”religiösa krigare” under inflytande av salafister. Taiz är som Aleppo, men ingen i väst bryr sig eftersom de inte har några egna intressen där. I Syrien kan Saudiarabien tvingas ge upp inflytande, men de vägrar att ge upp Jemen som sin bakgård. Alla länder i väst accepterar det, till och med Ryssland, och fortsätter att sälja vapen till dem.  

Sverige är tillsammans med USA och Storbritannien ett av de länder som har fortsatt med att sälja vapen till Saudiarabien, trots att svensk lag förbjuder försäljning till länder i krig. Men den svenska regeringen har undvikit att kalla striderna i Jemen för ett krig och därmed har vapenexporten kunnat fortsätta. Saudiarabien kallar dock själva bombningarna för ett krig. 

Stefan Löfven har till och med marknadsfört ökad vapenförsäljning när han tog med vapentillverkarna Saabs och Ericssons starke man Marcus Wallenberg på sin ökända resa till den saudiska huvudstaden Riyadh hösten 2016. 

Ali Omar beskriver de saudiska bombningarna som krigsbrott när begravningar och vattenbrunnar har bombats med enbart civila offer, långt ifrån några militära mål.

– Men Houthi-styret är inte bättre, de är som nazister, alla som inte tillhör deras stam är av en ”sämre ras”. De har rånat centralbanken och säljer ut statens tillgångar på svarta marknaden. Det behövs en oberoende internationell utredning mot båda sidor för krigsbrott och brott mot mänskligheten.

– Hadi vill hålla fast vid ”gulf­initiativet” som satte honom vid makten, men inte löste några problem, medan Saleh säger att ”gulf­initiativet är slut”. Båda ignorerar den ungdomsrevolution som skedde 2011 och som är det vi måste gå tillbaka till.

Finns det någon vänster och revolutionsrörelse kvar i Jemen?

– Det så kallade socialistpartiet har splittrats rakt av. En del stödjer Hadi och Muslimska brödraskapet. En annan grupp har ställt sig på Houthis och Salehs sida. Samma sak gäller fackföreningarna som har splittrats i två delar. Bara en liten del av gamla Socialistpartiet har behållt sitt oberoende och kritiserat båda sidor. En ny vänsterorganisation måste byggas upp från Jemens unga – de som stod i täten för revolutionen 2011.

Human Rights Watch har rapporterat om återkommande politiska fängslanden och försvinnanden i Jemen. Går det att vara politiskt aktiv i Jemen nu?

– Många är mycket rädda, speciellt efter att en mycket känd grävande journalist har dödats genom förgiftning. Han undersökte korruptionen inom oljeindustrin. Det är redan sedan tidigare känt att Saleh via statens försäljning av ett oljebolag hade skaffat sig en personlig förmögenhet på mellan 30 och 60 miljarder dollar (270-540 miljarder kronor). Det har skett uppror som har varit emot både Houthis och Saudiarabien, men de har slagits ned. Till exempel bombade saudierna ett sådant uppror i distriktet Hadhramuth, 300 km från närmaste frontavsnitt. 

– Samtidigt bryter det ut kamp. Universitetslärarnas strejk är ett exempel. De protesterar mot obetalade löner och bristande respekt från Houthiregimen. Trots att soldater bröt sig in och upplöste deras fackmöte har de beslutat att gå vidare med sin strejk.

– Det behövs ett verkligt vänsterparti i Jemen, som stödjer kampen. Istället för splittring mellan olika grupper måste vi tala om det som förenar – kampen för utbildning, jobb, sjukvård och ett drägligt liv, avslutar Ali Omar. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!