Jobbgaranti blev sänkt ersättning

2007-04-18 14:59:35
I högerregeringens nya budget finns den så kallade jobbgarantin med. Föga förvånande handlar det inte om någon garanti om jobb, utan hårdare press på arbetslösa ungdomar.
Jobbgarantin ska börja gälla i december och omfattar alla mellan 16 och 24 år som varit inskriva hos arbetsförmedlingen i mer än tre månader. De som inte deltar i jobbgarantin får sin ersättning indragen.

Jobbgarantin kräver att ungdomarna ska finnas på arbetsförmedlingen och aktivt söka jobb eller delta i andra aktiviteter under minst trettio timmar varje vecka. De som bryter mot den regeln riskerar att bli utan ersättning och de som på något annat sätt ”missköter sig” straffas med sänkt ersättning. Kravet på att söka jobb 30 timmar i veckan är absurt, då det kan bli svårt att ens hitta så många jobb att söka.
Även de ungdomar som följer alla regler drabbas av diskriminerande ersättningsnivåer. Ungdomar som är kvalificerade för arbetslöshetsersättning ska få aktivitetsstöd, som är på samma nivå som a-kassan.

Lägre ersättning

Andra ungdomar får utvecklingsersättning, som är samma belopp som de skulle ha fått vid studier. Nedtrappningen av a-kassan ska dock ske snabbare för ungdomar än för arbetslösa som har fyllt 25 år.
Ungdomar utan barn föreslås få 80 procent de första 100 ersättningsdagarna. Under de följande 100 dagarna blir ersättningen 70 procent och därefter 65 procent.
Jobbgarantins program innehåller bland annat praktik. Det betyder att ungdomar får praktikplatser med arbetsuppgifter som liknar ett vanligt jobb, men med betydligt lägre ersättning. Det finns många exempel på hur arbetsgivare utnyttjar praktikanter som gratis arbetskraft istället för att anställa folk till anständiga löner. Nu ska de praktikanterna alltså kunna ha en inkomst på samma nivå som studiebidraget eller, om de har ”misskött sig” på något vis, ännu lägre.
Högerregeringen vill genom hot om sänkta eller indragna ersättningar tvinga ungdomar att söka fler jobb, som om problemet är att ungdomar inte vill ha jobb.

Straffar arbetslösa

Enligt regeringen är arbetslösheten är inte de arbetslösas fel. Det finns för få jobb och det är politikerna och de storföretag de företräder ansvariga för. Kommunerna, landstingen och staten fortsätter med nedskärningar som innebär att jobb försvinner samtidigt som företag väljer att plocka ut vinster istället för att göra investeringar och anställa personal.
Jobbgarantin är, precis som attacken på a-kassan, en del i regeringens försök att genom sämre villkor för arbetslösa tvinga fram en låglönearbetsmarknad.

Karin Wallmark

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!