Jobstown inte skyldiga-kampanjen

2017-03-22 22:07:41


Hyresgästföreningen Angereds årsmöte den 18 mars gav sitt stöd till #JobstownNotGuilty.

Torsdagen den 23 mars blir en en global aktionsdag till stöd för de 18 som åtalas för att de deltog i en protest mot vattenavgifter i irländska Jobstown 2014.
I Sverige genomförs en protest utanför Irlands ambassad i Stockholm kl 15.00.

Den politiska rättegången mot de 18 åtalade inleds den 24 april. Bland de åtalade finns bland andra Socialist Partys (CWI Irland) och Anti Austerity Alliance:s (AAA) parlamentsledamot Paul Murphy. Om han döms kommer han att förlora sin plats i parlamentet.

Det var den 15 november 2014 som boende i Jobstown demonstrerade mot vattenavgifterna samtidigt som den dåvarande vice premiärministern, Joan Burton från socialdemokratiska Labour, befann sig på orten. Joan Burton var dock inte beredd att stanna upp och lyssna på de boendes protest mot vattenavgifterna, och när hon inte kunde passera med sin poliseskort anmälde hon demonstranterna för olaga frihetsberövande. Sedan följde åtal.
En minderårig har redan blivit dömd för protesten, men domen är överklagad.
Åtalen och den stundande rättegången är etablissemangets hämnd mot kampen som stoppade vattenavgifterna och ett försök att skrämma från fortsatt motstånd mot högerpolitik.

Den internaionella kampanjen #JobstownNotGuilty har fått stöd av en rad vänsterprofiler: Noam Chomsky, Jean-Luc Mélenchon som är vänsterns kandidat i det franska presidentvalet, Len McCluskey, ordförande i Storbritanniens största fackförbund Unite och den kände aktivisten Leung Kwok-hung (”Long Hair”) från Hongkong.

I Sverige har kampanjen fått stöd från bland andra Malin Björk, Vänsterpartiets ledamot i EU-parlamentet och riksdagsledamoten Daniel Sestrajcic (V).
Senast i raden att ge sitt stöd till de åtalade i Jobstown och för rätten att demonstrera är Hyresgästföreningen Angereds årsmöte den 18 mars.
Skicka stöduttalanden, helst med bild, till kampanjen #JobstownNotGuilty, Facebook & jngcampaign@gmail.com. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!