John Le Carré får Palmepriset

Författaren får välförtjänt priset för ”ett enastående bidrag till den nödvändiga kampen för frihet, demokrati och rättvisa” (Foto: CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

2019 års Olof Palmepris på 100 000 dollar tilldelas den kände författaren John Le Carré. Han får priset ”för sin engagerande och humanistiska opinionsbildning i litterär form kring frågor rörande individens frihet och mänsklighetens ödesfrågor”.

Den 88-årige John Le Carré, som egentligen heter David Cornwell och som har ett förflutet i den brittiska säkerhetstjänsten, är en mycket värdig pristagare. Få har bättre skildrat hur människor cyniskt offras av de styrande i deras intrikata maktspel. Med tiden har han också blivit alltmer kritisk till den ekonomiska och politiska makteliten, de växande orättvisorna samt att så lite görs för att hejda miljö- och klimatkrisen.
”I takt med åren har jag blivit allt mer radikal och argare”, erkände han i en tidningsintervju för några år sedan och motståndet mot Irakkriget 2002-2003 fick honom att också gå ut på gatorna och demonstrera. 

Nära ett trettiotal böcker har det hittills blivit sedan den första, Telefon till den döde, kom ut 1961. I den boken möter vi också för första gången mästerspionen George Smiley som är så långtifrån en James Bond-figur man kan komma. Det blev uppemot nio böcker totalt med George Smiley som antingen huvudperson eller i bakgrunden. Den sista var, enligt John Le Carré blir det inga fler, Spionernas återkomst som gavs ut 2017.  
John Le Carré har i sina böcker avslöjat såväl politikernas maktspel som läkemedelsindustrin (Den trägne odlaren, filmatiseringen av den romanen blev den Oscarsbelönade The Constant Gardener, som var bokens originaltitel) och vapenbolagens hänsynslösa vinstjakt (Skräddaren i Panama, som också filmades). 
I sin senaste bok, En fri agent, som kom ut på svenska ifjol, går han hårt åt Boris Johnsson, Donald Trump och Vladimir Putin.

För spionromanens många författare tog uppslagen och kreativiteten slut när kalla kriget gjorde det. Men John Le Carré tog spionromanen in i vår tid, och blev samtidigt mer samhällskritisk och fick nya läsare till högerns förtret. 
Flera av hans böcker har filmats och blivit prisade tv-serier. 
Sveket är ett centralt tema. Inte minst i hans kanske mest välkända roman Spionen som kom in från kylan från 1963. Filmen med samma namn är också mycket sevärd.  

Spionen som kom in från kylan blev stilbildande och är än idag en av de bästa spionromaner som någonsin har skrivits. 
Men några av efterföljarna är minst lika bra, som exempelvis Mullvaden som filmatiserades år 2011; i filmatiseringen stod Tomas Alfredsson för regin. 
Filmen Tinker Tailor Soldier Spy (vilket var bokens originaltitel) var bra, men ingen har bättre porträtterat George Smiley än Alec Guinness. Först i tv-serien Tinker Tailor Soldier Spy (1979) och sedan i den mästerliga Smiley’s People (1982). 
”We are all Smiley’s People”, skrev tidningen The New Yorker 30 år senare (2012) om dessa två tv-serier och det är bara att hoppas att någon av tv-kanalerna kan sända dem igen. 
I Smiley’s People, som på svenska fick titeln Vinnare och förlorare, får Smiley med hjälp av utpressning och intrikat spel till sist sin revansch på den sovjetiske spionchefen Karla som har tvingas fly till Väst. ”Jag antar att det var en seger”, säger Smiley i bokens slutreplik och samma tvivel skulle John Le Carré resa när Berlinmuren rasade 1989 och Väst triumfatoriskt utropade sig som det kalla krigets vinnare och lovade fred i vår tid.

Men den nya världsordning som uppstod efter stalinismens fall blev långt ifrån den fredliga och framåtskridande värld som hade utlovats, vilket fick John Le Carré att bli mer politisk. 
Eller som det heter i Olof Palmes minnesfonds motivering: 
”Som författare väcker han återkommande världsvid uppmärksamhet och manar oss till diskussion kring stormakternas cyniska maktspel, de globala storföretagens rofferi, korrupta politikers lek med människors hälsa och välfärd, den internationella brottslighetens växande omfattning, spänningen i Mellanöstern samt fascismens och främlingsfientlighetens framväxt i Europa och USA. I Olof Palmes anda ger David Cornwell därmed ett enastående bidrag till den nödvändiga kampen för frihet, demokrati och rättvisa.”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!