Jokkmokksuppror leder till glesbygdsuppror?

2016-08-17 14:10:37

foto: Vattenfall
Att Vattenfall planerar att stänga ned ett kontor i Jokkmokk har lett till diskussioner om utarmningen av glesbygden.

”Gör som skottarna gjorde i Storbritannien. Kräv självständighet för Norrland!” Så löd den provocerande slutklämmen på Lotta Grönings krönika i Expressen för en dryg vecka sedan apropå Vattenfalls planer på att flytta/outsourca 40 jobb från Jokkmokk till ett låglöneland.

Övertorneås kommunalråd skrev: ”Genom årens lopp har glesbygden framför allt i Norrland bistått övriga Sverige med välutbildad arbetskraft, vattenkraft, järnmalm och skogsråvara. Vad har vi fått tillbaka? Utarmningen av glesbygden har pågått under många årtionden oavsett vilka som styrt vårt land, blått som rött. Jag upplever att vi bara ger, men får ingenting tillbaka.” Vattenfalls provocerande planer har triggat en mycket bredare debatt om utarmningen av landsbygd och glesbygd.
4 700 medlemmar är nu med i Facebookgruppen ”Jokkmokk­upproret” och 6 700 har skrivit under protestlistorna som ska lämnas in till regeringen, fler än de cirka 5 000 invånarna i kommunen! I fokus är de hotade fyrtio jobben på Vattenfall Accounting. I bakgrunden ligger dock tidigare centraliseringar och nedläggningar, men också hur marken exploateras för gruvdrift och militarisering.

Socialdemokratiska Folkbladet, med säte i Umeå, har känt hur vindarna blåser och skriver på ledarplats: ”Istället för att ta del av vinsten direkt ges kommunen allmosor genom ’skatteutjämningen’, den mest förnedrande stämpeln för huruvida en kommun är ’närande eller tärande’. (…) Jag tror inte på separatism generellt sett, men däremot måste vi inse att detta systematiska utsugande av vår landsände inte kommer att stoppas av Sven-Erik Buchts landsbygds­kommitté, där endast en norrländsk representant sitter med. (…) Inget mindre än ett folkligt uppror skulle kunna hindra utvecklingen…”
Olov Abrahamsson på Socialdemoratiska NSD försöker istället gjuta olja på vågorna. ”För en kommun som Jokkmokk, som är högaktuell i debatten, innebär skatteutjämningen ungefär 77 miljoner kronor per år. Vidare får kommunen ungefär 20 miljoner kronor per år i så kallade bygdemedel. Därför finns anledning till viss sans och balans i den regionalpolitiska debatten.”

Det är dock precis bristen på balans som har skapat en enorm ilska mot den växande klyftan mellan stad och land. Det som händer i Jokkmokk med Vattenfall må vara det mest provocerande uttrycket, men liknande situationer råder i många kommuner.
”Sedan 1990 har Övertorneå kommun förlorat omkring 450 arbetstillfällen, varav merparten statliga. Enligt min uppfattning är det endast en fråga om när många lands- och glesbygdskommuner når en nivå när vi inte längre ens kan erbjuda en grundläggande service till invånarna”, kommenterade till exempel Övertorneås kommunalråd Tomas Vedestig apropå Vattenfall.
I dagarna träffar Jokkmokks kommunalråd regeringsrepresentanter igen och det kan hända att Vattenfall har gått ett steg för långt och tvingas göra en pudel. Inget tyder dock på att S- och MP-regeringen har några planer på att mer generellt ifrågasätta marknadens koncentration av människor och kapital där resten av landet blir lidande.

Utarmningen av landsbygd och glesbygd är ett resultat av den marknadsfundamentalistiska högerpolitik som också innebär välfärdskris, privatiseringar, tillfälliga jobb, stängda gränser och sänkta pensioner. Många börjar helt enkelt få nog.
Svaret måste därför vara att försöka förena missnöjet i kamp mot hela högerpolitiken. Krav på verklig regionalpolitik där hela Sverige ska leva är en viktig del av ett socialistiska alternativ till dagens politik. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!