Kamera istället för hemtjänst?

2011-06-11 00:18:01
I maj publicerade Sydsvenskan planerna att Malmö Stad vill ersätta vissa nattbesök i hemtjänsten med att montera upp kameror hos de äldre. Argumenten är bland annat ökad trygghet och att de äld­re ska slippa väckas av nattpersonal som kommer in i hemmet för att titta till vårdtagare, men att det egentliga skälet är ekonomin är uppenbart.

Hemtjänsten i stadsdelen Limhamn-Bunkeflo blir först ut med att prova på projektet och poängterar att kamerorna kommer att vara frivilliga, ställas in för att filma endast på de klockslag som hemtjänsten skulle varit där samt att de inte ska ersätta personal hos de äldre som behöver hjälp med till exempel toalettbesök och medicinering.

Det är dock inget nytt påhitt. Hemtjänsten i Backa i Göteborg monterade upp kameror hos vissa vårdtagare redan förra hösten.

Hemtjänst nattetid är en kostsam historia för kommunerna och det är många hemtjänstföretag som avsäger sig nattuppdrag då det inte är lönsamt att bedriva sådana.
Att ersätta personal med kameror är helt klart ett sätt att spara in mycket pengar, däremot inte ett sätt att öka tryggheten för de äldre.
Förutom att det är integri­tetskränkande och innebär ytterliga­re neddragningar av den redan utarmade omsorgen, kan kameraövervakning aldrig ersät­ta mänsklig kontakt. För alltför många äldre är kontakten med hemtjänsten den enda kontakten med människor de har. Någ­ra lugnande ord och en vänlig handtryckning är oftast allt som behövs för att lugna ner en orolig person. Detta kan inte en kamera göra och det är också väldigt svårt för en kamera att se om någon är orolig. Hänvisning­en till att de nattliga besöken stör de äldres nattsömn är ett löjligt argument. Hemtjänstpersonal har i årtionden besökt äld­re i deras hem nattetid. Ligger de och sover lugnt, smyger personalen bara ut lika smidigt som de smög in från början, utan att väcka de äldre.

Det som behövs för att öka tryggheten i äldreomsorgen är inte ytterligare nedskärningar utan mer personal och resurser.  De flesta enkäter som kommuner och hemtjänstföretag genomför visar att trygghet för de äldre handlar om att få den tid de behöver och att veta vilken personal som kommer. Detta är inte något som kameror eller ständiga åtstramningar kan råda bot på. Kamerorna skulle istället kunna användas bättre i politikernas mötesrum, så folket kan övervaka vart våra skattepengar och välfärdssamhälle försvinner.
Sanna Tefke, vårdbiträde i hemtjänsten

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!