Kamp för upprustning av förorten måste fortsätta

2013-12-05 17:19:54
Bovista sålde i september sina lägenheter i Bergsjön till Balder, ett bolag med minst lika skamfilat rykte som Bovista. Nu måste kampen för upprustning fortsätta.

De protester riktade mot Bovista som återigen blossade upp i början av 2013 resulterade i flera eftergifter, framförallt i form av löften om olika investeringar. Rättvisepartiet Socialisterna varnade hela tiden för att dessa löften är skrivna i sand, vilket nu bevisas av att de 800 lägenheterna sålts till ett bolag som redan har kritiserats för kraftiga hyreshöjningar och bristande underhåll. I en rapport från Hyresgästföreningens region ­Västra Sverige fick Balder Hisingen AB, ett av Balders dotterbolag, näst sämst betyg av alla hyresvärdar när det gällde förvaltningskvalitén. På sista plats låg Bovista.

Förra året ville Balder höja hyrorna i två omgångar i ett område som man förvaltar för ES Fastigheter. Den andra hyreshöjningen fick man dock inte igenom efter kritik från Hyresgästföreningen, som menade att de åtgärder man genomfört ­inte var standardhöjande, utan ”mest kosmetiskt, man har inte gjort något som skulle ge någon hyreshöjning vad vi kan se”, som Hyresgästföreningens förhandlare Eva Elvelin sa till Hem och hyra.
Inför år 2014 vill Balder ­höja hyrorna med 4,5 procent i sina fastigheter. Detta gäller dock ­inte de tidigare Bovistalägenheterna i Bergsjön.
I GP den 20 november skriver man om att bostadsminister Stefan Attefall (KD) har besökt Balders nyinköpta lägenheter i Bergsjön. Man hoppas på en utveckling i likhet med den i ­Vårby Gård i Huddinge, där Balder efter att ha köpt ett större antal dåligt slitna och eftersatta lägenhe­ter att fått till stånd en av politiker hyllad utveckling. ­Baksidan – krav på kraftiga hyreshöjning­ar långt över snittet – diskuterar man inte.

De boende som GP pratar med vill vara anonyma, precis som de boende som Offensiv har talat med under kampanjens gång. Man är rädd för att missgynnas av ägarna om man uttalar sig negativt i media. En boende som Offensiv når via telefon säger att man inte har fått någon information från de nya ägarna. Förvaltningspersonalen på plats är densamma som under Bovista och några renoveringar och satsningar vet man inget om.
De löften som Bovistas vd Samuel Boström gav i våras var framtvingade och det är högst troligt att planerna på ­försäljning fanns redan då, vilket avslöjar pratet om ett ”långsiktigt ägande” för vad det är. Att Balders vice vd, Sharam Rahi, använder precis samma ord i GP:s artikel måste ses som en varning.

Inför de kommande hyresförhandlingarna som snart rullar igång i Göteborg har det redan börjat koka ute i förorterna. Missnöjet med dyrt och undermåligt boende är stort, inte ­bara i Bergsjön, utan också i Biskops­gården och Angered. Bostad åt alla kan komma att bli en viktig fråga under nästa års valrörelse.
Även kommunala bolag som Familjebostäder och Poseidon har lagt höga anspråk på hyreshöjningar. De kommunala följer efter de privatas vinstintressen.
Rättvisepartiet Socialisterna vill öka bostadsbyggandet och demokratisera såväl byggbolagen som bostadsbolagen genom att vi äger dem tillsammans. Det behövs en politik för bostadsbyggande och renovering, samt ett stopp för oseriösa slumvär-dar vars enda mål är kortsiktiga vinster.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!