Kamp lönar sig – Mixgården räddad

2009-06-24 10:51:23
Att politikerna i stadelsnämnden Lärjedalen backade i för­ra veckan visar att kamp lö- nar sig. Det går att vinna över nedskärningspolitiker. Glädjen i Hammarkullen är stor ef­ter beskedet om att nedskär- ningsplanerna dras tillbaka.

Om inte protester inletts hade Mixgårdens sex timanställda försvunnit, gården hade stängts under sommaren och delar av verksamheten helt lagts ned då den socialdemokratiska majoriteten ville spara 1,5 miljoner kronor.
Direkt efter att planerna på nedskärningar offentliggjorts föddes en motreaktion. Ungdomarna på Mixgårdens svar blev genast ”Vi måste göra någonting!”.Ungdomarna startade en namninsamling med krav på stopp för nedskärningarna. På Mixgården är gemenskap och solidaritet en viktig faktor i arbetet och ungdomarnas svar blev därför också: ”Vi kämpar även för Hjäll­bo och Berg­um”. Personalen på de tre fritidsgårdarna skrev konsekvensbeskrivningar om vad stängda ungdomsgårdar och nedskärningar skulle betyda för ungdomarna och Lärjedalen.
I samband med det bjöds också politikerna ut för att stå till svars på fritidsgårdarna.
I Hammarkullen hölls det störs­ta mötet med 150 personer. Det var unga som dagligen besöker Mixgården, äldre ungdomar som förr besök­te gården, boenden, föreningar, kyr- kan och Rättvisepartiet Socialisterna (RS).
Hammarkullen var återigen på fötter för att försvara Mixgården.
På mötet med politikerna besvara­de man deras argument ett efter ett. Deras förberedda försvar smulades sönder totalt av motargument.
– Vi måste spara, sa de i kör.
Detta är ingen besparing, att skära ned på ungdomar idag kostar samhäl­let betydligt mer i framtiden, såväl mänskligt som ekonomiskt. Enda besparingen är att skjuta till pengar. Mixgården spelar en viktig roll för de unga i området.
– Det finns inga pengar, hördes det gång på gång.
Det finns pengar i samhället, problemet är att de är orättvist fördelade. Vi har sett en omfördelning från fattig till rik, från offentligt till privat. Samtidigt har pengar från staten till kommuner och landsting minskat. 50 miljarder kronor har staten öronmärkt för ”bankakuter”, var är ”kommunakuterna”? Stadsdelsnämnden måste kräva pengar av kommunen för att täcka utgifter och kommunen måste kräva pengar av staten.
Efter mötet kontaktades politiker och tjänstemän nästan dagligen per brev och telefonsamtal från upprörda ungdomar och Hammarkullebor. På arbetsplatser i Hammarkullen skrev man protestbrev och insändare.
Fritidsledarnas fackliga organisation SKTF:s Göteborgsordförande var en av de som gav sitt stöd till kampanjen.

Rättvisepartiet Socialisterna hade under Hammarkullekarnevalen ett tält på området där vi samlade in över 1 200 namn för Mixgården och informerade om planerna på nedskär-ningar.
En vecka innan stadsdelsnämndens möte deltog ungdomar, fritidsle-dare, medlemmar i RS och andra på ett ”dialogmöte” med politikerna, där protester återigen fördes fram mot nedskärningarna.
Under kampanjens gång knackade RS-are på 600 dörrar för att informera om nedskärningsplanerna och hela Hammarkullen affischerades.
Samma dag som politikerna skulle ta beslutet demonstrera­de ett hundratal ungdomar till stadsdelsnämndens möte från Hammar­kullen till Hjällbo och 72 personer deltog på mötet.

”Aldrig tidigare har jag sett ett sådant engagemang i en lokal fråga, det har hållit mig vaken om nätterna”, konstaterade stadsdelsnämndens  ordförande Shadiye Heydari (S). Hon erkände också att politikerna backade just på grund av protesterna.
Tjänstemännen fick i uppdrag att utforma ett nytt besparingsförslag då man förannonserade att nya större nedskärningar kommmer i Lärjedalen nästa år, med tanke på kommunens budget. Rättvisepartiet Socialisterna kommer dock att vara beredda på fortsatt kamp.

– Vi har vunnit en viktig seger, hoppas att detta har satt ett exempel för andra att kämpa, säger Amer Mohammed Ali, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna och aktiv under pro- testerna.
Men kampen är inte slut. Fritidsgårdarnas riksorganisation varnar nu för att mellan 20 och 25 procent av verksamheten försvinner nästa år.
Kampanjen för Mixgården sätter exempel för fler att föl­ja.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!