Kamp mot krig och terror

2007-07-02 19:01:41
Efter att två bilar med bomber hittats i centrala London kraschade en brinnande bil mot terminalbyggnaden vid Glasgows flygplats. ”Vi står inför ett allvarligt och ihållande hot”, kommenterade den brittiska inrikesministern Jacqui Smith i lördags. Sannolikt har dagens terrorhot i Storbritannien ett samband med de fruktansvärda bombdåden i London för två år sedan.
Samtidigt med terrorhoten i Storbritannien rapporteras om att i juni dödades minst 765 civila i Bagdad. De blev offer för de bombattentat, överfall och eldstrider som dagligen skakar Iraks huvudstad.
Det ”långa krig mot terrorismen”, som Bushadministrationen proklamerade efter terrorattentaten mot USA den 11 september 2001 har fått rakt motsatt effekt. Antalet terrordåd har ökat. Oskyldiga världen över har fått betala med sina liv för USA:s och den brittiska imperialismens krig mot Irak och Afghanistan.
Socialister har alltid varit bestämda motståndare till terrorgruppers metoder och idéer. Det sistnämnda gäller inte minst vårt motstånd till de brutala metoder som terrornätverket al-Qaida använder sig av. Al-Oaida och dess anhängare är reaktionärer som lika urskillningslöst som brutalt attackerar civila som råkar befinna sig på fel plats vid fel tillfälle.
Som socialister är RS/CWI också motståndare till och bekämpar den terror som stat och kapitalistiska regeringar använder för att kuva arbetarnas och de fattigas kamp i exempelvis Mellanöstern.
Imperialismens förtryck och krig riskerar alltid att skapa en grogrund för olika terrorhandlingar. Särskilt om inte arbetarklassen och dess organisationer i praktiken visar att samhället bara kan förändras genom kollektiv kamp.
Ett erkännande av orsakssammanhanget mellan exempelvis Irakkriget och den ökade terrorismen är naturligtvis inte ett försök att ursäkta terrorhandlingar mot oskyldiga.
Men sedan Irakkriget i mars 2003 har det årliga antalet terrorattacker med dödlig utgång sjudubblats. Mellan 21 mars 2003 och 30 september 2006 dödades 5 420 människor runt om i världen till följd av terrorattentat. Mellan 12 september 2001 och 20 mars 2003 dödades 729 personer. Även om man inkluderar den 11 september 2003, som dödade 3 000 människor, har det skett en drastisk ökning av både antalet döda och antalet terrorattentat sedan Irakkriget, enligt MIPT-RAND Terrorism Data Base.
”Inte oväntat har den överväldigande andelen terrordåd utförts i Irak och Afghanistan: cirka 80 procent av alla begångna terrorattentat sedan invasionen i Irak. Men även om man räknar bort dessa två länder har antalet terrorattentat ökat markant, från 27 till 37 per år i världen, en 35-procentig ökning. Så Bushadministrationen gjorde en felaktig och farlig kalkyl” (Dagens Nyheter 7 mars 2007).
Även i den senaste amerikanska underrättelserapporten (National Intelligence Estimate) heter det att ”Irakkriget är en högtidshändelse för islamistiska gudskrigare och har format en helt ny generation terroristledare”.
Irakkriget var en orsak till terror-bomberna i Madrid 2004 och i London året därpå. Den svenska truppinsatsen i Afghanistan ökar också risken för terrordåd i Sverige.
Terrorattacker ger alltid staten en ursäkt för att införa nya repressiva lagar och för mer övervakning, som sedan kan användas även mot kämpande arbetare och ungdomar. Terrorhandlingarnas reaktionära effekter märks även i ökad risk för rasism och islamofobi.
Det ständiga terrorhotet visar på behovet av kamp för att forma ett socialistiskt alternativ till kapitalismens och imperialismens klassförtryck och förnedring.
Det brådskar att bygga en global socialistisk massrörelse som kan göra slut på krig, terror och fattigdom.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!