Kamp mot krisen och EUs finanspakt – Socialistiskt 1 Maj i Köpenhamn

2012-05-03 10:27:28

foto: Mark Knudsen


Drygt 2000 var på plats då Enhetslistan och det socialistiska ungdomsförbundet Socialistisk Ungdomsfront (SUF) höll Socialistisk 1 Maj med tal och uppträdande på Blågårds Plads på Nörrebro i Köpenhamn.

Huvudparollen var: Nej til EUs finanspakt- der är råd til välfärd. Låt de rika betala
Bland talarna fanns Camilla Holst från SUF, som berättade från kamperfarenheter från Grekland och Belgien och underströk behovet för motstånd i hela Europa mot den kapitalistiska krisen.

Victoria Velazquez från det unga fackliga nätverket Fremtidsfighters framhävde i sin tal att det krävs facklig organisering, framför allt av ungdomar för att kunna besvara arbetsgivarnas angrepp på de anställdas vilkor som vi såg i konflikten på IT-företåget CSC.

Sist talade Rosa Lund, Folketingsledamot för Enhetslistan om att den socialdemokratiska regeringen inte har levt upp til sina vallöften om en bättre välfärd och fler jobb, utan tvärtom fortsätter med den borgerliga politiken och accepterar EUs krispolitik.
Efter att ha sjungit Internationalen gick deltagarna tillsammans till den stora samlingen i Fælledsparken.
Rättvisepartiet Socialisterna deltog på Blågårds Plads samt under och efter demonstrationen med bokbord, tidningsförsäljning och flygbladsutdelning för att informera om partiets internationella organisation CWI och för att lägga grunden för bildandet av en dansk sektion. Något som flera bra diskussioner med danska socialister skapat förutsättningar för.

RS/CWIs bokbord

Stefan Godau

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!