Kamp och solidaritet ger resultat – utvisningen av Ali Feruz stoppad

2017-08-19 20:45:42
Solidaritet och stöd till journalisten Ali Feruz har gett resultat. Den 9 augusti beslutade Moskvas stadsdomstol att avbryta utvisningen av Ali Feruz tills saken kan ses över av Europa-domstolen för mänskliga rättigheter.

Ali Feruz hotas av utvisning till Uzbekistan, där han på grund av att han är öppet homosexuell står inför arrestering och fängelse. Han flydde landet ef-ter att ha torterats och försök att få honom att bli agent för regimen. I Moskva är han känd journalist som har bevakat papperslösas situation, särskilt personer från Centralasien. På senaste tiden har också skrivit om situationen i just Uzbekistan.
Detta är redan en liten, men betydande seger för den offentliga och internationella kampanjen i solidaritet med Ali. Det är ovanligt att de ryska domstolarna backar.

Dagliga ”individuella protester” har ägt rum utanför presidentförvaltningen i Moskva – med en rad enskilda demonstranter som håller plakat. Detta är praktiskt taget den enda lagliga formen av protest i Moskva nu. När individerna protesterar kan dussintals supportrar på gatan uttrycka sin solidaritet.
Trots att de har varit ”lagliga” grep polisen fyra personer den första dagen. Men dessa protester har väckt stor uppmärksamhet.

Tills vidare har domaren bestämt att Ali ska stanna i det så kallade ”Suvsig” – ett nytt fängelse precis utanför Moskva speciellt för utlänningar, där förhållandena är långt ifrån idealiska. Han riskerar att skada sin fysiska och mentala hälsa ju längre han stannar i ”Suvsig” för ett ”brott” han inte har begått. Men på grund av solidaritetskampanjen vet inte myndigheterna vad de ska göra med honom.
Nu måste vi bygga på den första framgången genom att kräva Alis omedelbara frisläppande från ”Suvsig”, det fullständiga upphävandet av hotet om utvisning och för att Ali ska få politisk asyl.

Socialistiskt Alternativ i Ryssland ställer följande krav:

  • Frige alla journalister och politiska fångar.
  • För omedelbar frisläppande av Ali från utvisningsfängelset.
  • Stoppa Alis ​​utvisning och ge honom politisk asyl.


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!