Kampanj för trygghet i Jordbro

2017-10-11 21:44:53

foto: Mattias Berhardsson
Många jordbrobor upplever en ökad otrygghet, vilket bland annat beror på den sociala nedmonteringen av området.

Rättvisepartiet Socialisternas (RS) öppna möte om trygghet i Jordbro den 5 oktober blev välbesökt. Boende och föreningsaktiva diskuterade om hur våldet och den ökade otryggheten kan stoppas. En röd tråd i diskussionen var att sammanhållning och enighet är något som måste återerövras samt att gemensam kamp lönar sig.

–Allt fler jordbrobor känner en större otrygghet i sin egen kommundel. Allt fler vågar inte gå till Jordbro centrum på kvällen. Det är oacceptabelt. Gäng, droghandel och våld har slagit rot efter åratal och även decennier av politikernas nedmontering av service, skola, idrotts- och föreningsliv samt brist på satsningar i den fysiska miljön. Allra tydligast är hur de styrande politikerna har varit passiva när slumvärdar låtit både centrum och många av bostadskvarteren förfalla, inledde Mattias Bernhardsson, en av Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamöter, mötet.
Under mötets gång nämndes många av de verksamheter som har stängts under åren: Jordbromalmsskolan, kommundelens enda högstadieskola; Jordbrogården, landets mest prisade fritidsverksamhet för barn med funktionshinder; Unga inspiratörer, en verksamhet som räddade en hel generation undan arbetslöshet och kriminalitet, och i år har de borgerliga partierna dessutom höjt rösten för att stänga Ungkulturhuset Porten (före detta Lakeside).
– Många som säljer på gatan är 13 år. Då är det försent. Vi måste satsa på barnen i rätt ålder, när de är 10-12 år. Då kan vi få dem på rätt spår i livet, sa Ever Fernandez, jordbrobo sedan 38 år.
– Jag har själv jobbat som fältassistent, de gör ett fantastiskt jobb med att gå ut och möta ungdomarna. Men uppsökandeteamet här i Haninge är inte ute i fältet. De har inte resurser. Polisen som förr hade en relation till de unga har inte det längre, sa Sherihan Hassan.

– Vi är många arbetare med otrygga jobb, med flera jobb, även på kvällar och nätter. Samtidigt har vi familj och barn att ta hand om. Alla vill ha så mycket tid de kan med barnen, men samtidigt har vi det här samhället, där vissa ska städa andras hem – att ta jobb andra mer välbeställda inte vill ha. Vi måste kämpa för utbildning, trygga jobb och ett samhälle där vi har tid med barnen, sa Sadia Islam från RS.
– Vi behöver samla fler, särskilt föreningar, sa Amir Nur Khaire.
– Jordbro har lägre status än andra stadsdelar. Många har låglönejobb och otrygga jobb och upplever att de har en låg status i samhället. Detta gör att det är svårare att känna att man kan påverka saker. Men vi kan ändra på det, som vi börjar med här och nu, förklarade Katja Raetz från RS.

Ett exempel som visar att det går att förändra är när RS och kampanjen Rusta upp Jordbro efter månader av organisering och dörrknackning tvingade ut slumvärden Patrizia Immobilien KAG/Newsec från 900 bostäder på Sandstensvägen och Blockstensvägen för strax över två år sedan.
Husby och Rosengård kom upp under diskussionen som positiva exempel där boende har gått ihop och genom självorganisering lyckats få slut på kravaller när polisen inte kunnat. Många av inläggen handlade om hur vi jordbrobor kan ”ta vår ort tillbaka”.
– Vi isolerar oss från varandra så lätt. Men bara att börja prata med sina grannar, som att de borde komma till ett möte om trygghet, innebär att vi faktiskt lär känna våra grannar och får en början på sammanhållning, sa Alexandra Tipan, som också var med i Rusta upp Jordbro-kampen för några år sedan.
Robert Bielecki från RS talade bland annat om de krav partiet ställer mot Haninge kommun, vilka fick stort gehör på mötet. Kraven handlar om sociala satsningar på området; kravlistan finns på RS Haninges blogg rshaninge.blogspot.se.

Mötet beslutade att samla till ett större möte i namn av ett gemensamt nätverk, dit alla boende, föreningar och även förvaltningarna för skola, fritid och stadsbyggnad bjuds in. Alla på mötet lämnade kontaktuppgifter för att hjälpas åt att komma ut med flygblad och affischer. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!