Kampen för rätten till asyl fortsätter – stoppa utvisningarna till Irak

2010-12-17 20:17:51
Europadomstolen för mänskliga rättigheter (ECHR), som kraftigt kritiserat Sveriges utvisningar till Irak, har ännu in­te fattat beslut om synen på säkerhetsläget i Irak och huruvida man därför bör utvisa flyktingar dit. Det kan komma att ta närmare ett år innan ECHR fattar ett beslut.

Trots detta fortsätter Migrationsverket skandalöst nog med massutvisningarna under tiden. Redan i veckan planeras en massutvisning av irakier till Bagdad. Bagdad är något som bl a FN-organet UNHR klassar som ett farligt och direkt olämpligt område.
Bland de som riskerar att utvisas finns en man som i Sverige har sin svenska flickvän och en fem månader gammal son, en irakisk man som i Sverige tvingas lämna sin svenska fru som är gravid i åttonde månaden och ytterligare en irakisk man som tvingas lämna sin gravida fru som har uppehållstillstånd i Sverige.
Alla de irakier som nu riskerar att tvångsutvisas har ansökt till ECHR om inhibition, men då ECHR är så överbelastade av ansökningar om inhibition har de inte hunnit svara och myndigheterna passar då på att massutvisa dem istället för att vänta. Det finns en möjlighet att de asylsökande som nu tvångsavvisas av den svenska staten kan få inhibition av ECHR, men att de då redan har hunnit utvisats innan de fått meddelandet om det.

Svenska myndigheter fortsätter  alltså att tvångsutvisa irakier medan Europadomstolen för mänskliga rättigheter undersöker säkerhetsläget i Irak och uppmanar till stopp på utvisningar.
Asylrörelsen i Göteborg och Norrbotten, Aktion mot deportation i Stockholm, Irakiska Asylkommittén i Malmö och andra kräver att alla avvisningar till Irak nu stoppas. Ett krav som Rättvisepartiet Socialisterna ock­så står bakom.

Amer Mohammed Ali

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!