Kampglöd i Husbys bostadsprotester

2016-11-17 13:51:37
Kampandan var trots mörker, kyla och snödrivor på topp bland de över 100 deltagarna på den torgprotest som hölls i Husby förra torsdagen den 10 november med krav på att den privata fastighetsvärden D. Carnegie & Co ska sköta underhåll samt sluta med sina skamliga hyreshöjningar på 54 procent efter fuskrenoveringar.

Först ut att tala om det eftersatta underhållet och fastighetsbolagets usla service i en lång rad av arga hyresgäster var Houria Bzioui, Aicha Kanef och Seinab Gabas, tre profiler i den stora grupp av orädda kvinnor på Nidarosgatan som står i främsta ledet för Aktionsgruppen för bostäder på lika villkor. Kampanjen startades för snart två månader sedan på initiativ av Rättvisepartiet Socialisterna och Norra Järva Stadsdelsråd. 

– Det här är mitt hem och jag vill aldrig behöva flytta härifrån. Sedan Svenska Bostäder sålde fastigheterna för 20 år sedan har vi bytt ägare åtta gånger och ingen vill ta ansvar och hjälpa hyresgästerna, sa Houria och berättade detsamma för SVT Stockholms­nyheterna.

– När man ringer efter hjälp kommer de i bästa fall med slitna saker som återigen går sönder. 

Aicha Kanef hade redan vittnat i P4 Radio Stockholm om hur orangea och svarta fläckar av mögel har kommit tillbaka på väggar, tak och golv bara tio månader efter att D. Carnegie fuskrenoverade badrummet efter att familjen hade gjort en anmälan till miljöskyddsinspektionen och nu återigen besväras så svårt att det påverkar andningen av en stickande lukt som skär i halsen.

Eva Kaneteg, som är ordförande i den lokala hyresgästföreningen på Tönsbergsgatan och en annan av proteströrelsens profiler, riktade en svidande kritik mot konsekvenserna av allmännyttans utförsäljning med en hel rad privata fastighetsägare som efter varandra alla gör så lite underhåll som möjligt och bara renoverar med en maxad hyra som ”en mjölkko för ägarna”. 

– Trasiga kylskåp, spisar, läckande kranar, mögel och fönsterkarmar som är uppruttna och kalla lägenheter. Detta är vår vardag. Jo, men om ni flyttar till en renoverad lägenhet, så…

Hon protesterade mot den utpressning det innebär att om vi vill ha något gjort erbjuds man en nyrenoverad lägenhet med enorm hyreshöjning, något som till sist kan ställa tusentals på bar backe. 

Med adress till regering, riksdag och ner till stadsdelsnivå frågade Eva Kaneteg ”Var är ni när vi behöver er”?

Arne Johansson från Norra Järva Stadsdelsråd underströk därpå protestlistornas nyckelkrav på omedelbart underhåll och renoveringar som inte ska vara sämre eller ge högre hyreshöjningar än i Svenska Bostäders hus i samma område, krav som har samlat närmare 600 namnunderskrifter.

– Är ni bara här för att göra nya klipp på vår bekostnad har ni inget här att göra, sa han. 

– Till Blackstone & Co säger vi att det här är inte Hilton Hotel eller Legoland. Ingen ska spela Monopol med våra hem – fixa underhållet utan hyreshöjningar eller gå direkt i fängelse utan att passera gå! Och skruva för f-n på värmen, det är det allra första krav vi ställer idag! 

”Underhåll ja, hyreshöjning nej!” skanderade de över 100 deltagarna på torget, som också flitigt utropade sitt stöd till talarnas poänger.

Att D. Carnegie inte ville ta emot våra protestlistor denna dag utan rentav hade stängt kontoret med hänvisning till en påstådd oro för personalens säkerhet och att bolagets kommunikationschef till och med har liknat våra protester med både ”kommunistiska metoder” och ”islamiska staten” menade Arne Johansson var en rasistisk förolämpning som definitivt inte förbättrar D. Carnegies anseende bland sina egna hyresgäster. 

Hyresgästföreningens verksamhetsutvecklare Said Choueifaty slog i en kort och allmänt hållen stödappell fast att alla ska rätt att bo, råd att bo och ro att bo. 

Sedan talade Leo Nobel för Rättvisepartiet Socialisterna:

– Vi kommer inte att låta oss skrämmas av D. Carnegies försök att svartmåla vårt parti eller kampanjen, och jag tvivlar på att någon annan här kommer göra det heller. Kampen fortsätter tills vi vinner!, sa Leo, som sedan drog ner stort jubel för den protestsång han hade skrivit dagen till ära (se här bredvid) och som han sjöng tillsammans med sin kompis Karon.

Enzo Costa från Unga byggare kritiserade i sin stödappell de fusk­renoveringar som många har berättat om och menade att vi måste kämpa för att våra bostäder ska ägas gemensamt i framtiden.

Tydligt stöd till kampen uttalades även av Veronica Stiernborg från Vänsterpartiet i Kista, som menade att D. Carnegies stängning av lokalkontoret aldrig skulle ha hänt på Östermalm, och Galina Monsalves som också sade att Husbys S-förening uttalade sitt stöd i ett särskilt pressmeddelande.

– Ni är värda mycket mer än det här, sa riksdagsledamoten Nooshi Dadgostar, som är V:s talesperson i bostadsfrågor, och lovade att lyfta frågan till bostadsministern i en interpellation i riksdagen samma tisdag denna tidning gick till tryck. 

Stark kritik och stöd för enad kamp runt hela Järvafältet för ett avtal med D. Carnegie om renoveringar som inte får vara sämre eller ge större hyreshöjningar än Svenska Bostäders i Husby uttalades även av Mohamed Hagi Farah, som är ny ordförande för LH Hemgården i Rinkeby.

Än så länge sker dialogen med D. Carnegies vd Ulf Nilsson bara via media och där upprepar han att D. Carnegie efter renovering höjer hyran med 40 procent, i linje med allmännyttan. Men i Husby höjs hyran för en trea idag med 54 procent efter en snabbrenovering på 6-8 veckor, medan Svenska Bostäder för en tio gånger grundligare renovering höjer hyran med 24 procent efter tre steg och tre år. 

Sant är att ingen idag tvingas till en renovering. Istället pressas hyresgästerna till detta av uteblivet underhåll, det vill säga om de har fast jobb och en årsinkomst som är tre gånger större än årshyran. Men om alla 1 533 lägenheter i Husby som bolaget påstår ska renoveras på tio år ökar risken för att de snart antingen blir tvingade eller att bolagets renoveringsplan havererar.

Men bostadskampen i Husby aktualiserar också nödvändigheten av ett bredare motstånd mot hur bostaden och förorternas behov av renovering förvandlas till spekulationsobjekt för all världens riskkapitalister. I torgmötesprotesten deltog även en LH-ordförande från Vällingby som vill se ett landsomfattande initiativ för en hyresmarknad utan privata fastighetsklippare. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!