Kamprads fuskbygge

2011-02-03 13:51:09
I Uppdrag Granskning den 26 januari var det Ikea och Ingvar Kamprad som granskades. Programmet avslöjar tidigare hemliga bolagsstrukturer och Kamprad själv som den ”giriga hjärtlösa kapitalisten” han verkligen är.
I programmet frågar man sig: Hur kunde Kamprad så länge undanhålla den sanna historien om sig själv och Ikea?
Enligt Kamprad, och den bild som har gjorts känd, har han gett bort företaget som nu ägs av en allmännyttig stiftelse i Holland. Men Uppdrag Granskning har hittat dokument som visar att den verkliga makten finns i Liechtenstein, ett ökänt skatteparadis. På frågan ”Varför Liechtenstein och inte Holland” svarar Kamprad ”Idiotfrågor”.
Intervjuer visas då Kamprad sagt att han föredrar att inte klaga över skatterna, och att systemet i Sverige är bra. Han säger själv att efter 1980 då han ”gav bort” företaget till den holländska stiftelsen är han ingenting i Ikea.
Men han släppte aldrig kontrollen. När han gav bort företaget skapades maktbolaget Inter Ikea. Kamprad säkrade familjens makt över bolaget till skillnad från vad han gett sken av.

Skatteplanering är en viktig del i Ikeas företagsstruktur. Man ska betala så lite skatt som möjligt, berättar John Stenebo som intervjuas i programmet. Han var tidigare Kamprads närmaste assistent under många år.
Moderbolaget Ingka Holding BV och stiftelsen har tillsammans ett kapital på 225 miljarder kronor. Kamprad hävdar att dessa ska säkra ”Ikeas eviga liv”. Men när lågkonjunkturen slog till varslades tusentals Ikeaanställda världen över, trots att företaget inte drabbades av krisen.
Miljarder kronor har lämnat Sverige, liksom Kamprad själv. Ikano, som är Ikeas bankföretag, äger Kamprads hus. Familjen har bott utomlands sedan skatteflykten 1973, då man först for till Danmark. När Kamprad fyllde 65 år ansök­te han om och beviljades svensk folkpension!
I programmet ifrågasätter man hur ”svenskt” Ikea är, då ägandet ligger utomlands. Sverige är som affärsidé viktigt för Ikea, klipp visas då Kamprad talar om den ”swedishness” som han predikar. Denna ”svenskhet” är utstuderad och gör att Ikea får hjälp av svenska myndigheter, utan att någon reflekterar över att Ikea är ett holländskt bolag. Till exempel tackades Göran Persson och Leif Pagrotsky för hjälp i Ryssland.

Vem har egentligen makten över Ikea? Huvudkontoret för moderbolaget Ingka Holding BV gömmer sig i Leiden, en liten holländsk stad, på ett anspråkslöst kontor. Ingka Holding BV har skänkts till en stiftelse som är ett advokatkontor med specialisering på skatteplanering. Det visar sig till sist att ägarstiftelsen i Holland inte har nå­gon egentlig makt.
Genom maktbolaget Inter Ikea har Kamprad behållit den verkliga makten i hemlighet. Något som få personer har känt till. För allting som säljs i varje varuhus, går tre procent direkt till Inter Ikea i Holland, skattefritt. Det handlar om nästan 8 miljarder kronor om året. Pengarna slussas vidare till Liechtenstein som ligger i ”skatteparadisens toppskikt”. In­ter Ikea är de som äger allting; varje produkt och till och med flaggan. Inter Ikea är det hemliga men verkliga Ikea, som styrs av en stiftelse som Kamprad grundade för 20 år sedan. Uppdrag Granskning avslöjar den råa girighet som döljer sig under ytan av ärlig ”swedishness” från Småland.

Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!