Kampvilja i Trollhättan

2009-02-26 02:08:47
Framtiden för Saabs anställda är osäker, då företaget nu står med kni- ven mot halsen om fortsatt överlevnad. Tusentals jobb är hotade inte bara på Saab, utan även hos underleverantörer och i offentlig sektor om företaget skulle gå omkull.

I kampen för jobben och den västsvenska fordonsindustrins överlevnad befann sig ett 20-tal med- lemmar i Rättvisepartiet Socialisterna från Göteborg, Stockholm och Uddevalla i Trollhättan under fredagen, lördagen och måndagen.
På fredagen besöktes Saab där flygblad delades ut om vilken kamp som skulle kunna tvinga regeringen att rädda jobben. Under hela dagen följde ett filmteam från Svt med som gör en dokumentärfilm om fordonsindustrin.
– Rädslan växer, men stämningen är inte uppgiven, säger Kaan Özsan, bilarbetare på underleverantören IAC som talade med flera av Saabarbetar­na.

Ut från fabriken kom också en delegation med IF Metalls ordföran­de Stefan Löfvén. På RS fråga meddelade en i sällskapet att ett fackeltåg planerats till på torsdag.
– Det var fan på tiden. Bättre sent än aldrig, sa en kvinnlig bilarbetare som efteråt informerades av RS.
RS-delegationen blev under flera timmars gatuaktiviteter med flygblad och tidningsförsäljning på fredagen och på lördagen även med torgmöte först om att mana alla Saabanställda och andra Trollhättebor till maximal mobilisering till IF Metalls och LO:s manifestation. Över 120 Offensiv ­sål­des.
Kaan Özsan berättade i sitt tal om den demonstration som han och an­dra arbetare på IAC och Lear organiserade i Göteborg redan i november med krav på förstatligande.
Patrik Hooghwinkel och flera an­dra talare förklarade att hela framtiden inte bara för Saab utan även för Volvo PV och underleverantörerna nu står på spel.
– Därför välkomnar vi IF Metalls och LO:s fackeltåg och uppmanar alla som kan i hela Västsverige att delta.
RS banderoll ”Förstatliga Volvo och Saab” mötte även Maud Olofsson och Sven-Otto Littorin när dessa besökte Trollhättan på måndagen, vilket också framgick av ett reportage i TV4.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!