Kan Volvo sluta som varven?

2008-07-30 16:31:26
De fortsatta brakförlusterna under andra kvartalet för både amerikanska Ford och dess svenska dotterbolag Volvo personvagnar har framkallat svarta sommarrubriker. ”Bilarna riskerar sluta som varven”, lyder rubriken på en artikel av DN:s motorjournalist Jaques Wallner.

Redan i slutet av juni meddelade Volvo PV att 600 arbetare och 600 tjänstemän varslats om uppsägning. Tillsammans med tidigare beslutade neddragningar skärs över 2 000 jobb bort. Även 500 konsulter får gå. Bland de strategiskt viktiga delar som skulle drabbas är utveckling och marknad.
Sedan dess har Ford rapporterat en ny brakförlust på 8,7 miljarder dollar – eller 52 miljarder kronor – under årets andra kvartal. Förklaringen är både massiva avskrivningar och försämrat rörelseresultat trots att Ford de senaste två åren sparkat 46 000 anställda.

För Volvos del hamnade förlusten de tre senaste månaderna på 725 miljoner kronor, varav hälften skylls på den fallande dollarn. Fords USA-försäljning föll under andra kvartalet med 14 procent. Att nedgången accelererat visas också av att nedgången var hela 28 procent i juni. Och helårsförsäljningen väntas bli den lägsta på 15 år.
Ford har i ren desperation beslutat att ta sex små och relativt bränslesnåla europeiska modeller till USA, där de tidigare så populära stora jeeparna och suvarna kört in i väggen.

DN:s Jacques Wallner reser frågan om Volvo och den tills nyligen så framgångsrika svenska personbilsindustrin nu ska gå samma väg som varven och tekoindustrin.
Ford har i flera år mjölkat Volvo PV och dess anställda arbetare och tjänstemän på mångmiljardvinster som försvunnit rakt ned i moderbolagets svarta hål av förluster.
Industrifackens tidning Dagens Arbete pekar i en analys på det orimliga i att strypa Volvos utvecklingsavdelning i en tid av drastiskt skärpta krav på miljöhänsyn, säkerhet och design. Bantningen väcker farhågor om att Ford långsiktigt funderar på att strunta i att kasta ut den livboj Volvo behöver, och DA konstaterar att ”inget tyder på motsatsen”.
Därmed befaras att Volvo snart kan tvingas skrota vissa modeller som tidigare kassakon stadsjeepen XC90 eller S80 och drastiskt dra ned på volymerna. Samtidigt tvivlar tidningen på att det skulle ligga något i ryktena om att Ford skulle vara beredda att sälja Volvo till eventuella kinesiska och ryska ägare, då Volvo idag delar så mycket teknik med Ford.

Därmed växer också snabbt hotet mot de 100 000 anställda i bilindustrins underleverantörer inom Fordonskomponentgruppen.
I ett läge där hela den globala transportsektorn står inför nödvändigheten av massiva omställningar till följd av höga bränslepriser och alarmerade risker för en annalkande klimatkatastrof talar mer massiva sakskäl än någonsin för nödvändigheten att socialisera bilindustrin, under kontroll av de anställda och samhällets miljöintressen. Framtidens ägande och kontroll måste diskuteras av bilarbetare och fack i Sverige och internationellt.
Om personbilarna över huvud taget ska ha en framtid i en värld hotad av växthusgaser krävs varken mer eller mindre än helt koldioxidfria drivmedel. Under politikerveckan i Almedalen demonstrerade BMW en ny modell, som kan köras på både bensin och vätgas. Inte mindre än sex japanska bilföretag ska också innan 2010 ha modeller som kan drivas enbart med bränsleceller. Redan idag kör flygplatsbussar i Tokyo med vätgas som drivmedel.

Arne Johansson

 fakta ▼

  • Det största hindret för mass­produktion av helt vätgasdriv­na bilar är avsaknaden av infrastruktur. Enligt BMW tas drivmedlet fram genom en elektrolys av vatten med sol och vind som kraftkällor – effektivast är solkraftverk.
  • Jämfört med bensin innehåller vätgasen tre gånger mer ener­gi, varför den länge har använts som raketbränsle.
  • Samtidigt utvecklar Honda re­dan idag i Kalifornien nya hem­energistationer, där vätgas/ bränsleceller produceras ur vatten och solkraft, med kapa­citet att försörja både en jätte­villa och flera personbilar. Serietillverkning sägs vara nära förestående i både Japan och Kina.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!