Kapitalets intresse tränger sig på Hammarkullekarnevalen

2016-06-01 11:19:05

foto: Kristofer Lundberg
Färgsprakande karneval i Hammarkullen.

För 42 år sedan startade en grupp politiska flyktingar från Latinamerika vad som idag är Hammarkullekarnevalen.

I år hade Hammarkullekarnevalen 23 dansekipage med totalt 1 000 dansare som bjöd på vackra uppvisningar.
Genom åren har Hammarkullekarnevalen kunnat visa upp det lokala föreningslivet och dess deltagande har kunnat ge en ekonomisk vinst i försäljning av mat och traditionella kläder och smycken.
Succesivt har dock Hammarkullekarnevalen förändrats och kapitalets intresse har trängt sig på. Kontrollen över karnevalen har flyttats från föreningslivet till en liten kommitté. Det lokala föreningslivet trängs undan till förmån för etablerade företag. Inte på många år har vi sett så få föreningar på karnevalsområdet.
Detta hör samman med karnevalens dyra marknadsplatser och att det är svårare för föreningslivet att träna och bedriva verksamhet de övriga dagarna på året med sänkta föreningsbidrag, stängda lokaler och marknadshyror vid hyra av danssalar.

Rättvisepartiet Socialisterna stödjer föreningslivet i Hammarkullen och samarbetar nära med flera föreningar. Under karnevalens alla tre dagar fanns RS på plats med informationstält och kampanjade för att försvara hyresrätten – mot ombildning av 450 hyresrätter i Hammarkullen samt för att renovera Bredfjällsgatan och Gropens gård under hyresgästernas inflytande.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!