Kapitalismens kris – RS och AI:s svar

2009-07-08 14:14:52
Lägrets sista stormöte handlade om kapitalismens kris – Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och ArbetarInitiativets (AI) svar. Krisens bördor vältras över på arbetare och fattiga. Mot detta ställde mötet in siktet på demonstrationen i Stockholm den 15 september, samma dag som riks- dagen öppnas.

Under mötet diskuterades bland an­nat avsaknaden av en verklig opposition.
– Valet nästa år är osäkert, om den så kallade oppositionen vinner gör de inte det av egen kraft, sa Per-Åke We­sterlund i inledningen.
– Krisen utvecklas fortfarande, vi har ännu inte sett det värsta. Det globala fallet i produktion och handel är snabbare än 1929. Sverige är otroligt exportberoende. OECD tror att Sveriges ekonomi krymper med 5,5 procent i år, genomsnittet är – 4,1 procent. Det är den värsta nedgången i Sverige sedan andra världskriget. Cir­ka 100 000 fler är arbetslösa nu i Sverige än för ett år sedan, sa Per-Åke Westerlund.

Kommuner och landsting är i fortsatt kris och stora nedskärningar ho­tar.
Exempel gavs på lärarprotester och elevstrejker runt om i landet.
Patricia Degerman från Göteborg gav exempel på kampen för Mixgården i Göteborg, som hotades av nedläggning men räddades tack vare pro- testerna.
– Detta är en oemotsvarad kris för kapitalismen. 15 september blir en arbetarklassdominerad protest med en bredd av frågor. Huvudparollen är ”Vi ska inte betala kapitalismens kris”, sa Arne Johansson.
Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!