
Frans och Lars var ett par helt vanliga medelålders arbetare av sin tid: en grovarbetare och en måleriarbetare. Precis som många andra arbetare i Stockholm under den tiden bytte de ofta yrke och flyttade ofta runt då det var svårt att få både fast anställning och fast boende.
När det år 1897 framkom att de två männen under tio års tid haft ett förhållande med varandra dömdes de båda till tre månaders fängelse för ”otukt som mot naturen är” och det var en av de första gångerna i svensk historia som någon dömdes för homosexuella handlingar. Därefter kom häxjakten på homosexuella igång ordentligt.
Historien om Frans och Lars ger en otrolig inblick i vanliga arbetares liv under slutet av 1800-talet och författaren berättar vid sidan av deras berättelse om vad som skedde i samhället under tiden, vilket spinns samman med deras livsöden. Han förklarar vad det innebär att tillhöra arbetarklassen, nu som då, hur arbetarklassen växte fram i svenska städer och hur de av högre klasser ansågs sakna all känsla för tradition och familj. Under en riksdagsdebatt i början av 1840-talet ska kyrkoherden Carl Adolf Agardh ha sagt att Europa straffats med proletarismen eftersom de övergivit ”det gamla fina bondesamhället”.
Författaren berättar om en av de första stora strejkerna i Sverige, Sundsvallsstrejken 1879, där arbetarna visade vilken styrka de hade då flera tusen arbetare lade ner arbetet under en veckas tid.
Samtidigt var det svårt att organisera fackförbund på arbetsplatserna, då arbetarna lätt kunde bytas ut.
Författaren använder som källor till berättelsen om Frank och Lars både folkbokföringsmaterial och rättegångsprotokoll för att följa deras liv så gott det går. Men trots att det är svårt att få tag på information om dem som personer får vi läsa om hur deras Stockholm såg ut och hur arbetarklassen under den tiden hade det.
Frans och Lars – kärlek och klasskamp på 1890-talet är en otroligt bra bok skriven ur ett beskrivande klassperspektiv, och är absolut läsvärd för den som är intresserad av den svenska arbetarklassens historia.
Louise Strömbäck