Karriärister kommer och går – ”maktens” politik består

2010-03-10 14:43:33
Ingen har väl undgått valskandalerna inom Moderaterna. Kandidater har betalat medlemsavgifter till nya medlemmar för att de ska rösta på dem i provval – för att de ska få en plats vid köttgrytorna.  Även i Luleå har Moderaterna haft sin skandal, där medlemmarna undanhållits möjligheten att föreslå kandidater, till fördel för dem som kontrollerar systemet.
Men i ärlighetens namn är de moderata skandalerna i Norrbotten en västanfläkt gentemot skandalerna i landstinget och i Kiruna.
I Kiruna ville Kirunapartiets ordförande Lars Törnman m fl slå ihop sig med Socialdemokraterna, för att få komma in från oppositionens bistra klimat till en plats i Stadshuset. Dock tänkte han inte på att antalet ordförande- och styrelseplatser därmed inte fördubblades, och att medlemmarna i Kirunapartiet inte var lika pigga på att bli Törnmans röstboskap inom S. Resultatet blev att Kirunapartiets medlemmar vägrade att upplösa partiet, Törnman m fl bytte parti till Socialdemokraterna i alla fall och slutligen bytte en rad sossar till Kirunapartiet – för där fanns det nu plats över i toppen!
Ett konkret resultat är att den före detta Kirunapartisten Lars Törnman nu är ny socialdemokratisk ordförande för Tekniska verken.
Han har ersatt den före detta socialdemokraten och nume­ra Kirunapartisten Jörgen Lövgren. Samma post, samma par­ti, men ny person från annat parti men ändå inte. Oppositio- nen har blivit majoritet och majoriteten opposition. Fast ändå inte. Låter det krångligt? Oroa er inte, inte ens kirunaborna själva tror jag riktigt förstår vem det egentligen är som styr i Stadshuset.

I Norrbotten har etablerade partiers politiker och rättshaverister börjat beblanda sig med varandra. Läkaren Anders Mansten har under ett antal år stridit med Norrbot- tens landsting sedan de avskedat honom – enligt honom själv på grund av att han var frispråkig – enligt landstinget för att han inte skötte sitt jobb. En sorts ”Davids kamp mot Goliat” som Folkpartiet inte var sena att utnyttja genom att värva honom till sitt parti inför valet 2006. Nu har det visat sig att Folkpartiet tyckte att han var lite väl frispråkig, så han var på väg att hamna ute i kylan och utan plats vid köttgrytorna inför årets val.
Vad gör Mansten? Betalar några hundra nya medlemmars avgifter så de kan rösta på honom i provvalen? Nej, faktiskt inte. Han bildar istället ett nytt parti tillsammans med rättshaveristernas rättshaverist, Ekfors Kraft vd Mikael Styrman. Ni vet, han som har hållit Övertorneå och Haparanda i mörker under några år för att de inte velat betala hans ockerpriser för gatubelysningen.

Det enda som är rätt i den här soppan är namnet på Mansten och Mikael Styrmans nya parti – ”Rädda Vården”. För vården behöver verkligen räddas – från nedskärningspolitiker och karriärister – med ett socia­listiskt program för pengarna tillbaka till välfärden – ta från de rika. Synd bara att Rädda Vårdens utmärkta budskap nu solkas ned av en borgerlig läkare med ego större än planeten och en enväldig kraftbolagsdirektör.

//Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot i Luleå för Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!