Katastrofal situation i Haninges förskolor

2018-08-29 16:52:43


Haninge kommun har fattat beslut om alltför stora barngrupper, något som gör att personalen går på knäna.

I valkampanjen har vi i Rättvisepartiet Socialisterna träffat på många inom förskolan som vittnar om en ohållbar situation som Haninges S-MP-C-styre medvetet har skapat. Kommunen har nämligen bestämt att en storbarnsgrupp ska ha minst 23 barn och en småbarnsgrupp minst 16 barn.

–Kommunen har fastslagit att enheterna måste ha så stora barngrupper, annars tvingas förskolan skära ner på annat. På min förskola hade vi ett tag ”bara” 20 barn i gruppen – då blev vi av med vikarier för att kompensera, berättar en förskolelärare och förälder som vill vara anonym.

Det är på tok för stora barngrupper och ska jämföras med Rättvisepartiet Socialisernas (RS) krav på max 15 barn på tre heltidstjänster på storbarnsavdelningar och 10 på småbarnsavdelningar, vilket är samma som Skolverkets riktlinjer.

– På min sons förskola är det ännu värre. En förskola fick stänga på grund av dålig luft. Istället har de satt in 46 barn på en avdelning. De försöker hävda att det ska gå bra för att det finns två rum! Problemen har funnits länge, men ökar hela tiden, berättar förskolläraren.

– Det finns ingen forskning som stödjer stora barngrupper, men det finns väldigt mycket forskning som stödjer små barngrupper. Det här med barn per heltidstjänst är lurigt. För en pedagog är heltid 8 timmar. För barnet kan det vara 10,5 timmar eftersom man måste lägga på förälderns resa till och från jobbet. 

– Enda anledningen till att jag jobbar i Haninge är att vi bor här och min son går i förskola här – jag vill att det ska vara nära. Annars hade jag några pendeltågsstationer bort kunnat få en mycket bättre situation – Stockholm och Huddinge har ofta 18 barn per grupp. Det är inte konstigt att Haninge har svårt att behålla förskolelärare, konstaterar förskolläraren.

Förskolelärarnas löneavtal ligger hos medlare sedan före sommaren. Det skulle kunna gå mot konflikt. Att fackföreningen går i strejk på frågan om arbetssituationen på förskolorna, som ju är krisig runt om i hela landet vilket kampanjorganisationen Förskoleupproret så tydligt har visat, vore den bästa möjliga påtryckningen mitt i valkampanjen.

Vi pratar lite om löneorättvisorna också; hur en nyexaminerad förskollärare kan ha en lön på 33 000 kronor medan en outbildad barn­skötare med 20 års erfarenhet kan ha 23 000 kronor, där det är den äldre som lär den yngre jobbet i praktiken. För att inte tala om skillnaden gentemot en manlig tjänsteman. Det är skamligt att politiker som kallar sig feminister samtidigt är de som upprätthåller lönediskrimineringen. SKL, som beslutar om lönerna i kommuner och landsting, är helt styrd av politiken.

RS fortsätter att följa situationen i förskolorna i Haninge och är redo för protester i och utanför kommunfullmäktige när som helst. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!