Kazakstan: Ukteshbayev frisläppt efter internationell solidaritetskampanj

2011-04-04 20:36:06
Den 1 april träffade aktivister från Kazakstan 2012 och ”Leave peoples’ homes alone” sin ledare Esenbek Ukteshbayev med stora leenden när han kom tillbaka till Almaty från huvudstaden Astana, frisläppt efter 15 dagar i fängelse.

”Esen” fick ett varmt välkomnande och var själv överlyckllig över att se vilket stöd han hade, och han lovade att fortsätta föra kampen för frihet för folket i Kazakstan. Över 70 personer dök upp, inkluderat aktivister från oppositionspartier, från oberoende fackföreningar och den fristående median för att möta ledaren för fackföreningarna och ”Leave peoples’ homes alone”-kampanjen.
Polisen och KNB (***) lyckades inte locka fram några provokationer, trots att de försökte.
Esenbek Ukteshbayev sade, efter att han hälsat klart på sina kamrater, att ”det här mötet visar att våra aktivister är enade och att vi har utformat en riktig *folkfront/guard of people* som är redo att gå till slutet i kampen för att försvara sina hem och rättigheter”. Han sa också att han har lämnat fängelset stärkt och att han nu är ännu mer övertygad om sin kamp för sina rättigheter. Det som hände den 15 mars, då polisen brutalt bröt upp ett fredfullt möte, visar återigen att det inte borde finnas något förtroende för presidenten. De som fortfarande hade några illusioner om honom fick se dem gå i kras. Esenbek Ukteshbayev dömdes till 15 dagars fängelse den 15 mars. Han greps under en fredlig protest mot de odemokratiska ”val” som ska hållas i Kazakstan i början av april. Hundratals demonstranter samlades på torget i huvudstaden Astana. När de marscherade därifrån angreps av de av polis som misshandlade och grep demonstranter. Tre bussar fylldes med demonstranter medan andra tvingades uppsöka sjukhus.

Å Kazakstan 2012, fackföreningen Zhanartu och Socialist Resistance (Kazakstan) vägnar vill vi tacka alla partier och organisationer i Committee for a Workers’ International (CWI) som visade solidaritet för Esenbek, och också fackföreningsorganisationer i England och Skottland för deras stöd. Kampen fortsätter!

Socialist Resistance
(Kazakstan)


Vi kräver:

  • ett slut på trakasserierna av fackliga aktivister;

Vi stöder kraven i Kazakstan på:

  • Bojkott av de odemokratiska valen
  • För äkta och fria val 2012, med en socialistisk kandidat
  • För en genuint demokratisk konstituerande församling – För en majoritetsregering av arbetarklassen och fattiga på landsbygden
  • För ett demokratiskt, socialistiskt Kazakstan.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!