Kina/Hongkong: Diktaturens smygande kupp – försvara ”Long Hair”

2017-03-29 13:09:52


”Long Hair”

Leung Kwok-hung, mest känd som ”Long Hair” är demokratirörelsens veteran i Hongkong. Han är också invald i Hongkongs kvasidemokratiska parlament (Legco). ”Long Hair”, som besökte Sverige 2012, manar nu till globala protester mot att han och tre andra hotar att förlora sina Legcomandat som de vann i valet i september.

De fyra har dragits inför rätta för påstådda procedursbrott, uppdiktade och pådyvlade i efterhand. Åtalet hävdar att de fyra när de svors in i Legco inte var nog ”uppriktiga” när de avlade den obligatoriska eden, allt enligt den kinesiska diktaturen och dess nickedockor i Hongkong.
Åtalen har initierats av den avgående regeringschefen Leung Chun-ying och blir ett prejudikat för att tysta oppositionsröster och ogiltigförklara tusentals röster. Det är en juridisk ”kupp” mot valresultatet som inte blev det regimen hade hoppats.
Förutom ”Long Hair” som representerar Socialdemokratiska Förbundet (LSD) hotas Nathan Law Kwun-cnung från ungdomspartiet Demosisto, den oberoende pandemokraten Edward Yiu Chung-yim och Lau Siu-lai från Democracy Groundwork.
De tillhör alla oppositionen mot Hongkongs icke-valda regering.
Attacken mot de fyra utgör en del i de upptrappade angreppen mot demokratiska rättigheter i Hongkong och samtidigt ökad repression i Kina.
Diskvalificeringen av de fyra är en förberedelse för återinförandet av Artikel 23 – en repressiv lag om landets inre säkerhet som besegrades för fjorton år sedan av massprotester.
Ett återinförande av Artikel 23 skulle allvarligt inskränka det fria ordet och demonstrationsrätten samt riskera att CWI kan betecknas som en ”utländsk organisation” och olagligförklaras i Hongkong på samma sätt som redan är fallet i Kina.

Socialist Action, CWI:s anhängare i Hongkong, vädjar om solidaritetsprotester. Ett domstolsutslag kan komma inom kort.
Rättegångsprocessen har legat på is under kvasivalet av ny regeringschef, men det blev klart den 26 mars och processen mot de fyra kan återupptas i början av april.
Socialist Action kräver:

  • Stoppa attackerna på de demokratiska rättigheterna i Hongkong!
  • Nej till diskvalificeringen av Leung Kwok-hung och de tre andra valda representanterna!

Skicka protestuttalande till:
ceo@ceo.gov.hk
Skicka kopior till:
longhairlongmarch@yahoo.com.hk och socialist.hk@gmail.com ■


PRESSTOPP: Nio personer som utpekas som ledare för den stora ”paraplyrörelsen” i Hongkong 2014 arresterades i början av denna vecka. En av anklagelserna är ”uppvigling” och om de döms kan straffen bli upp till 20 års fängelse! Två av de gripna är ledamöter i ”parlamentet”. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!