Stora delar av Kina har drabbats av de värsta luftföroreningarna på länge. Nu kommer vintern och förbränningen av kol ökar, vilket innebär stora hälsofaror för det kinesiska folket i särskilt den norra delen av landet. Över 60 städer som huserar 460 miljoner människor har dimlagts av tät smog den senaste tiden. I västerländsk media har detta fått smeknamnet ”luftapokalypsen”.
Peking och 23 andra kinesiska städer har utfärdat rött larm, den högsta larmnivån på en skala av fyra som introducerades under år 2014. Under ett rött larm stänger myndigheter ned skolor, trafik och fabriker samt säger åt folket att undvika att gå utomhus så mycket som möjligt. Smognivåerna i dessa områden är uppemot 20 gånger högre än Världshälsoorganisationen WHO:s riktlinjer.
Under december överskred PM2,5 – farliga luftpartiklar – 500 mikrogram per kubikmeter i vissa delar av Peking, medan WHO menar att nivåerna borde hållas under 25 mikrogram per kubikmeter för hälsans skull.
De sociala och ekonomiska effekterna av sådan extrem förorening är enorma. Sjukhus har översvämmats av patienter med andningssvårigheter, motorvägar har stängts och hundratals flyg har ställts in. På Pekings flygplats har ett av tre flyg ställts in på grund av smogen. Det har kommit rapporter om tiotusentals ”luftflyktingar” som flyr förorenade städer i jakt på renare luft i de södra provinserna som Hainan och Yunnan. Försäljningen av ansiktsmasker, luftreningsfilter och andra antismogprylar har ökat den senaste tiden och har i vissa städer sålt slut.
De massiva smogmolnen kommer samtidigt med nya hälsovarningar från forskare. Enligt forskare på Nanjing-universitetet orsakar luftföroreningar ett av tre dödsfall i Kina. Detta innebär att ”vardagen är ungefär lika farlig som att röka i vissa delar av landet”, enligt Time magazine den 23 december. Studien genomfördes i 74 kinesiska städer och kom fram till att 31,8 procent av dödsfallen under år 2013 kunde kopplas till smogen.
För den kinesiska diktaturen är smogkrisen en potentiell politisk kris. När tiotals miljoner människor, särskilt barn, utsätts för skadlig luft motsvarande att röka cigaretter finns det en utbredd skepticism mot myndigheterna och deras förmåga att lösa problemet. Många var mycket arga över beslutet som nyligen fattades av Pekings kommunstyre om att klassa stadens smogproblem som en ”naturkatastrof”. Detta sågs som ännu ett sätt att smita undan ansvaret för katastrofen.
Under år 2014 annonserade regeringen ett ”krig mot föroreningarna” med liten effekt. Nya föroreningsrekord har slagits sedan dess. Den senaste ”lösningen” från regeringen är att sätta ut sprinklersystem i smogtäta städer, men detta har bara haft en ytterst begränsad effekt. Samtidigt har mediakontrollen och repressionen trappats upp mot de som skriver kritiska kommentarer på nätet eller skämtar om regeringens hantering av smogkrisen.
År 2014 sa före detta borgmästaren i Peking, Wang Anshun, att han skulle ”halshugga sig själv” om inte stadens luftföroreningskris var löst fram till år 2017. Wang har sedan dess blivit degraderad. Miljontals kineser är avfärdande mot officiella uttalanden som försöker lugna folket, samtidigt som situationen bara blir allt värre.
Kina spenderar mer pengar än något annat land på förnybara energikällor, där 3 287 miljarder kronor har öronmärkts för en femårsplan fram till år 2020, vilket i sin tur är en ökning med 39 procent jämfört med perioden åren 2011-2015. Målet är att 27 procent av elen ska komma från förnybara källor år 2020.
Men bristen på koordination och demokratisk kontroll över dessa investeringar, där resurs- och investeringsbeslut kapas av regionala byråkratier allierade med kapitalistiska företagsintressen, innebär att Kinas gröna investeringar ofta är självbesegrande. Tät smog under vintern slår ut produktionen på många av Kinas stora solenergifält. Forskare varnar för att gigantiska vindkraftverk byggda i vissa nordliga regioner också förvärrar smogkatastrofen genom att minska luftcirkulationen som skingrar smogen.
Forskning har nyligen också visat att regeringens tillfälliga åtgärder för att få bort luftföroreningarna inför prestigefulla evenemang som OS i Peking 2008 eller 2016 års G20-möte i Hangzhou faktiskt skapar en större långsiktig skada på luftkvaliteten. Detta beror på flera faktorer, däribland en skarp återgång i produktionen från förorenande fabriker som tillfälligt stängs ned under större politiska evenemang.
Den största orsaken bakom det senaste smogutbrottet verkar vara den dramatiska ökningen av kolanvändning under år 2016: i kraftverk, tunga industrier och – under vintern – som den huvudsakliga källan till hushållsuppvärmning. Detta är ett resultat av regeringens stimulansåtgärder och en marknadsåterhämtning efter den enorma bostadsbubblan i de större städerna.
De första tio månaderna av år 2016 föll kolproduktionen med 10,7 procent jämfört med 2015 års nivåer, men det har drivit upp kolpriserna med 80 procent enligt en rapport från Goldman Sachs. Detta fick regeringen att häva sin produktionshämning, vilket har lett till en 9-procentig ökning av kolproduktionen i november jämfört med oktober.
Snarare än att bekämpa föroreningarna är diktaturen oftare mer oroade över de stora protesterna mot föroreningen. Så var fallet i Chengdu den 8 december när myndigheterna utfärdade ett storskaligt förebyggande nedslag mot de planerade protesterna från ungdomen, allt medan staden täcktes av tät smog. Lokalbefolkningen skyllde de stora föroreningarna på en kemikaliefabrik i Pangzhoudistriktet, vilket möttes av massprotester under år 2013. Protesterna lyckades dock inte stoppa fabriken.
Åtta artister arresterades i Chengdu för att ha iscensatt ett ytterst kort gatuframträdande mot föroreningarna. Andra aktivister satte på ansiktsmasker på statyer i innerstaden. Chengdus huvudtorg spärrades av i tre dagar av polis efter att uppmaningar till protester hade kommit på sociala medier. Till BBC den 13 december sa en av de gripna att ”Chengdus luftföroreningar är väldigt allvarliga, jag har inte mått bra. Jag hostar hela tiden… Vi vill gripa till handling, vi borde stå upp mot detta.”
Liknande protester har samtidigt utbrutit i staden Xian. BBC:s utsända noterade att detta markerade ett ”ovanligt sammanträffande av småskaliga protester”. Mycket större protester – i vissa fall med många tiotusentals deltagare – har brutit ut i städer över hela Kina mot planerna på att bygga högförorenande kemikaliefabriker. Så var fallet i Qianjiang i Hubeiprovinsen mot en ryskbyggd bekämpningsme-
delsfabrik i juni. Foton från dessa protester, postade på sociala medier, visade enorma massor som höll paraplyer – symbolen för Hongkongs kamp för demokrati. Enligt vissa offentliga studier är uppåt en tredjedel av Kinas ”massincidenter” kopplade till föroreningar.
De senaste veckorna har en meme på nätet blivit väldigt populär som förändrar den härskande diktaturens motto ”för folket” till ”smog för folket”. Ironi och politisk humor är tecken på ett växande missnöje mot regimen där till och med rätten att andas inskränks.
Som socialister kopplar vi kampen mot föroreningar med kampen för att bygga en oberoende arbetarrörelse i Kina. Båda står för att utmana det diktatoriska styret och kapitalisternas makt att avgöra den ekonomiska utvecklingen baserad på kortsiktiga vinster snarare än samhällets behov.
Föroreningskrisen kan bara komma till ända genom ett genuint demokratiskt politiskt system, vilket inte är fallet med de företagsdikterade ”demokratierna” från de äldre kapitaliststaterna. Krisen är global och kan bara lösas genom internationell solidaritet och aktioner som kapitalismen är oförmögen till.
Chinaworker.info kämpar för rätten att organisera sig och fullständiga demokratiska rättigheter, men också för demokratisk kontroll och offentligt ägande av storföretagen och de ekonomiska instituten samt för en socialistisk plan för att rädda planeten. ■