Kina: Ny våg av repression mot unga vänsteraktivister

2018-11-21 11:22:24
En ny våg av repression sveper över Kinas universitet. Säkerhetsstyrkor har satt över ett dussin studentaktivister i förvar sedan början av november. Alla har band till en solidaritetskampanj för fabriksarbetare i södra Kina, där en kamp för att bilda en oberoende fackförening påbörjades i juni. Solidaritetskampanjen, som har stöttats av CWI i många länder genom bland annat protestaktioner, har utlysts som ”olaglig” som en del i de senaste tillslagen.
Jasics stödgrupp (JSG) sattes upp av studentaktivister, vilka beskrivs som ”maoister” och ”marxister”, då ledare för Jasic-kampen arresterades. De mobiliserade unga aktivister i hela Kina till Shenzhen för att stödja arbetarkampen i Jasic och protestera mot polisens förtryck. Detta representerade ett viktigt nytt steg i framväxten av en oberoende arbetarrörelse i Kina och mottogs varmt av chinaworker.info och kinesiska sympatisörer till CWI.

Den 24 augusti omhändertogs kärnan i JSG av polis i deras kampanjcenter. Flera är fortfarande i förvar, däribland två kvinnliga aktivister, Shen Mengyu och Yue Xin.
Yue är en framträdande röst i Kinas feministiska Metoo-rörelse, vilket visar hur olika kamper i allt högre grad överlappar i Kina och att den breda ”maoist”-stämpeln inte beskriver den unga generationen av vänsteraktivister i Kina. De tenderar att ha en internationalistisk syn och hämtar inspiration globalt från kvinnokamp, för demokratiska rättigheter och andra socialistiska kamper, utöver kampen mot den brutala exploateringen av kinesiska arbetare.
Snarare än att detta har dämpat rörelsen har studentaktivister slagit tillbaka mot statens förtryck, med solidaritetskampanjer, flygbladsutdelningar, protester på campus med mera. Nya kampanjgrupper som ”Hitta Yue-rörelsen” har bildats för att lägga ljuset på Yue Xins och andra aktivisters försvinnanden. Ungdomens motstånd i ansiktet på de värsta politiska tillslagen på ett kvarts sekel har satt ett inspirerande exempel att följa.

De senaste tillslagen på universitetens campus markerar dock en allvarlig upptrappning av Xi Jinpings regim. Det är tydligt att det handlar om koordinerade tillslag för att stävja tillväxten av vänster­idéer bland Kinas arbetare och unga. Som en del av tillslagen har regimen sanktionerat användningen av gangstermetoder – kidnappningar, misshandel och polisterror – på några av Kinas mest prestigefyllda universitet. Exempelvis blev studenten Zhang Shengye attackerad på Peking universitets campus den 9 november av tio svartklädda säkerhetsagenter och sedermera intryckt i en bil. Studenter som försökte ingripa blev också slagna och varnades för att filma.
Händelsen på Peking universitet är inte ett isolerat fall. Efter att Zhang rövades bort har andra vänsteraktivister råkat ut för samma öde i Shanghai, Guangzhou, Shenzhen och Wuhan.
Nu krävs det gräsrotssolidaritetskampanjer från arbetare och ungdomar internationellt, då det är det mest effektiva sättet att sätta press på repressiva regimer. Solidaritetskampanjer från studentfack och socialistiska- och vänsterstudenter på sina egna universitet kan också vara mycket effektiva.
Chinaworker.info uppmanar alla våra kamrater internationellt att fortsätta samt trappa upp solidaritetsaktioner – med protester på kinesiska ambassader och konsulat, och särskilt på universitetens campus – för att stå upp för de förföljda arbetarna, studenterna och vänsteraktivisterna i Kina.

Vi säger:
Stoppa arresteringarna och repressionen av vänsterstudenter i Kina.
Stoppa den politiska repressionen på Kinas campus.
 Omedelbart frisläppande av anhållna arbetarna och medlemmar i Jasics stödgrupp.
Internationellt arbetarstöd till rätten för kinesiska arbetare att bilda egna oberoende fackföreningar.

 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!