Kina skakas av gruvstrejk

2016-03-16 12:05:02


Gruvarbetare i nordöstra Kina kräver att få sin lön utbetald, en vanlig stridsfråga i ett land där antalet arbetarprotester ökar snabbt.

Tusentals kolgruvearbetare i nordöstra Kina har strejkat i sex dagar. De kräver att Kinas ledare – det så kallade ”kommunist”-partiets diktatur – ska ”ge tillbaka våra pengar”.

Protesterna, fångade på dramatiska videofilmer som är förbjudna i Kina, har skakat den kinesiska regimen under samma vecka som den så kallade Nationella folkkongressen har möte i Peking. Där har diskussionen handlat om att minska personalstyrkan i statliga industrier med troligen 5-6 miljoner anställda, vart sjätte jobb i den statliga sektorn. Gruvarbetarnas strejk i Heilongjiang-provinsen, ett område redan drabbat av nedläggningar och uppsägningar, har gett ett modigt och rungande svar på dessa planer.
Gruvarbetarnas protester började onsdagen den 9 mars i staden Shuangyashan. Statligt ägda Longmay Group, som har över 40 gruvor i nordöstra Kina, annonserade i höstas att 100 000 jobb ska bort – 40 procent av hela arbetsstyrkan. Företaget har skulder på 800 miljoner yuan (1,1 miljard kronor) i obetalda löner ända sedan 2014. Tidigare protester med krav på betalning av obetalda löner har föregått den stora strejken, som därför inte kom oväntat.

Den utlösande faktorn för strejken var ett uttalande av Heilongjiangs guvernör Lu Hao under ”folkkongressen” i Peking. Lu hävdade att Longmay inte låg efter med löne­utbetalningar och sade att bolaget var ett exempel på en lyckosam omstrukturering. Han antydde också att Longmays lönekostnader är en börda för provinsen. Men gruvarbetarna tjänar idag bara hälften av sin tidigare lön på upp till 6 000 yuan (8 000 kronor) – när lönen väl betalas ut.
Gruvarbetarna och deras familjer marscherade till huvudkontoret i Shuangyashan med banderoller med budskapet: ”Vi måste leva, vi måste äta” och fördömde guvernör Lu som en lögnare. På fredagen deltog upp till 10 000 i demonstrationer och järnvägslinjen blockerades av demonstranter.

Arbetarnas beslutsamma svar tvingade guvernör Lu att i ett uttalande medge att hans tidigare uppgifter var felaktiga. Trots censurens ansträngningar att dölja nyheter om Shuangyashan trendade rapporterna på sociala medier i Kina. Samtidigt visar amatörfilmer hur de regionala myndigheterna har mobiliserat en enorm beväpnad polisstyrka för att med våld skingra protesterna.
Den kinesiska diktaturen företräder de miljardärer som har berikat sig under de senaste tre decennierna av kapitalistiskt återupprättande. President Xi Jinpings attityd var tydlig när han på folkkongressen sade att Longmay måste ”möta marknaden”. Detta från samma regim som det senaste året upprepade gånger har räddat aktiemarknaden med sammanlagt mer än 1 000 miljarder yuan av statliga medel.

Vårt socialistiska svar är att arbetarna inte ska betala för krisen. Vi menar att övergången till alternativa energikällor måste planeras och genomföras demokratiskt, inte genom byråkratiska diktat, utan genom demokratisk kontroll och hantering av de anställda själva och arbetarområdena. Det ska finnas garantier för att jobb och löner.
Antalet arbetarprotester ökar snabbt. 90 procent av dem handlar om släpande löneutbetalningar eller uteblivna sociala rättigheter, såsom bostäder och pensionsfonder.
Läs mer på chinaworker.info
Länk till namninsamling i solidaritet med gruvarbetarna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!