Den magnifika student- och arbetarrörelsen 1989 spred sig till 100 städer. Miljoner gick ut på gatorna. Arbetarna organiserade strejker för demokratiska rättigheter och soldaterna gjorde myteri.
Protesterna utvecklades till en revolutionär rörelse som nästan störtade den korrupta diktatoriska rege- ringen som leds av det så kallade ”kommunist”-partiet. Speciellt var det bildandet av nya oberoende fackföreningar i slutet av maj 1989 som fick regimen, ledd av Deng Xiaoping, att fatta beslutet om att krossa rörelsen med våld.
Den här kampen – mot enpartistyre och statlig repression – fortsätter idag. Under Dengs styre fick Kina sin ”frimarknads”-reform och Kina är nu ett av de mest ojämlika samhällena i världen. 1,5 miljoner familjer (0,4 procent av Kinas befolkning) äger 70 procent av alla landets rikedomar.
Kina var aldrig det ”arbetarparadis” som den gamla maoistregimen hävdade. Men idag är det obestridligt ett helvete för arbetare, speciellt för de mer än 100 miljoner som arbetar i i de många slavfabrikerna.
Men hur är det med demokratin? De som argumenterar för att marknaden (kapitalismen) och demokrati går hand i hand har väldigt svårt att förklara vad som hänt i Kina. Och varför hyllas den ”kinesiska modellen” – där oberoende fackföreningar och oberoende organisationer krossas – så mycket av de 500 multinationella företag som finns listade på Fortune? De föredrar Kina framför länder med demokratiska rätttigheter, starkare arbetsskydd och högre löner. Medan Kina nu är mycket mer kapitalistiskt är det nu också mindre demokratiskt än det var under 1980-talet. ”Kina har blivit en lufttät järnkammare”, enligt ¨Himmelska fridens torg-mödrarnas kampanjgrupp.
Inga minnesevenemang är tolererade på fastlands-Kina. Till och med förslaget om att ”bära vitt” som en tyst protest har utlöst nya hot om allvarliga bestraffningar från myndigheternas sida.
Arresteringar och trakasserier av oliktänkande är värre idag än de var under olympiaden i somras. Och den kinesiska regeringens hårda grepp får stöd av några av de största IT-företagen i världen, såsom Microsoft, Cisco och Yahoo, som backar upp den kinesiska polisen med censurredskap i toppklass för att krossa ”farliga” debatter på nätet. Med Wall Streets hjälp har den kinesiska statsmakten blivit mer sofistikerad i sina metoder, men inte mindre hänsynslös.
Allt tal om Kinas ”stabilitet” idag är illusoriskt. Varje dag äger det rum 600 ”massincidenter” (större protester). Antalet arbetskonflikter har ökat med 98 procent jämfört med förra året.
Fallet med 21-åriga Deng Yujiao, som högg ner och dödade en tjänsteman som försökte våldta henne, understryker hur hatad byråkratin har blivit. Ett massivt stöd för Deng spreds på nätet tills myndigheterna var tvungna att verkställa en stor censur av rädsla för gatuprotester.
Kina idag är som en giganisk tryckkokare, med stigande hetta! Ju hårdare den kinesiska regimen utövar sin repressiva kontroll, desto större är sannolikheten för en massiv social explosion, eller en ny ”1989-rörelse”.
För att hedra dem som dödades den 4 juni måste vi göra oss redo för ny masskamp som kan förändra samhället.
Som den fackliga pionjären i USA, Joe Hill, en gång sa: ”Sörj inte, organisera er!”
chinaworker.info
Hongkong den 4 juni
CHINAWORKER.INFO kämpar för ▼
- Demokratiska rättigheter i Kina, tryckfrihet och mötesfrihet.
- Ett slut på enpartistyret och polisrepressionen.
- Släpp de politiska fångarna!
- Politiska och religösa organisationers rätt att verka fritt.
- Kompensation till offrens familjer.
- Stöd arbetarnas kamp i Kina för rätten att organisera sig.
- En oberoende utredning om händelserna den 4/6 1989 samt tjänstemännens roll i dödandet.
- Bygget av oberoende fack och för att stoppa blod-och-svett-exploatörerna.
Ny bok & t-shirt från chinaworker.info
Tröjan ”Remember Tiananmen 1989” (175 kr inkl porto) och boken ”Tiananmen 1989 – Seven Weeks that Shook the World” (110 kr inkl porto)Betala in på PG 87 96 49-2
Märk talongen 89-bok eller 89-tröja.