Kiruna: Gruvtolvan mitt i (s)tridens hetta

2008-05-21 17:16:17




Anklagelser om valfusk vid socialdemokraternas repskaps årsmöte har varit huvudnyhet i Norrbottens media den senaste tiden. 18 personer anklagas för att ha röstat på mötet trots att de inte var medlemmar. Mitt i striden står 15 personer ur Gruvtolvans styrelse, som valt att bli medlemmar i socialdemokraterna (s) i ett försök att stoppa privatiseringen av ett nytt äldreboende.

– Vi blev påtvingade ­medlemskapet, menar Harry Rantakyrö, en av de ur Gruvtolvans styrelse som löst medlemskap.
Genom ”Gränslösa alliansen” styr s Kiruna kommun tillsammans med norrbottens sjukvårdsparti, moderaterna, kristdemokraterna, ­miljöpartiet och samelistan. Det var i samband med kommunledningens planer på att lägga ut ett nybyggt ­äldreboende på entreprenad som 15 personer ur Gruvtolvans styrelse beslutade sig för att gå med i s industrifackklubb för att kunna stoppa partiets högervridning.
– Vi gjorde en namninsamling mot privatiseringen och fick ­mycket namn. Men alliansen sa att oavsett hur många namn ni har kommer vi att driva igenom det här. Då tänkte vi: OK, vi löser medlemskort och går dit och röstar om saken, ­berättar Harry Rantakyrö.

S-toppen backade

Frågan om privatisering av äldrebo­endet löstes dock innan det gick till votering. S-ledningen backade och menade helt plötsligt att det bara handlade om ”icke vinstdrivande” driftsformer som kooperativ.
– Vi var av nöd tvungna och nu är den frågan löst i alla fall, säger Harry Rantakyrö.
På samma möte skulle en ny ordförande för s i Kiruna väljas. Gruvtolvan och de så kallade ”traditiona­listerna” förordade Ann-Kristin Nilsson, medan ”förnyarna”, med kommunalrådet Kenneth Stålnacke i spetsen, föreslog Ann-Helen Bergsten, vice vd vid tekniska verken.
Efter votering vann Ann-Helen Bergsten valet. I efterhand har det ­visat sig att 18 av de som röstat på mötet inte fanns i medlemslistorna vid årsmötet. En del hade betalt in medlemsavgiften samma dag ­medan andra tillhörde SSU, som enligt stadgarna inte är medlemmar i partiet. Till exempel värvade företagaren Thomas Farelind 12 personer inför årsmötet.
– Det verkar som de panikvärvat företagare samma dag som årsmötet för att få igenom sin vilja, säger Harry Rantakyrö.

Hur länge ska ni stanna som medlemmar?
– Vi får se vad som händer. I en röd kommun som Kiruna ska konstellationen där s styr med m bort.
Gruvarbetarnas agerande har fått kritik av bland annat Lars Törnman. Deras och ”traditionalisternas” kandidat Ann-Kristin Nilsson är även ledamot i landstinget där hon röstat för att dra in vårdplatser vid Kiruna sjukhus.
– Gruvtolvan kommer att förknippas med neddragningen, säger Lars Törnman, före detta ­ordförande för Gruvtolvan och numera ledare för Kirunapartiet.
– Vi har inte diskuterat vårdplatserna så mycket utan lagt krutet på att få behålla akutkirurgin, säger Harry Rantakyrö.

Var går gränsen för vad s kan ­göra för att ni ska stanna kvar?
– Vi ska göra ett rejält försök att få till en förändring. Om ledningen inte lyssnar så måste det nya ­personer dit, som har en förankring bland allmänheten, säger Harry Rantakyrö.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) ser dock många problem för ­fackliga kämpar att vara med i socialdemokraterna, till exempel risken att bli förknippad med s nedskärningar, både lokalt och nationellt. Inför valet 2010 riskerar man också att stödja kandidater som, om de vinner, kommer att fortsätta med en variant av den högerpolitik alliansregeringen idag driver.

Exemplet Luleå

– Jag förstår den frustration som fackliga aktivister känner inför s högervridning. Samtidigt har RS-medlemmar och jag personligen under många år på 1970- och 80-talet försökt vrida partiet vänsterut, men inte lyckats. Förutom på några få ställen har arbetarna lämnat s och ­partiet domineras helt av borgerliga byråkrater. Det gör det i princip omöjligt att ändra partiets utveckling, säger Göran Thyni, före detta Kirunabo och kommunfullmäktigeledamot för RS i Luleå.
– I Luleå har arbetare ­tillsammans med oss stoppat s privatisering av lokalvården genom demonstrationer, insändare, uppvaktningar o s v. Det har satt så stor press på s att de tvingats backa. Det tror jag är modellen för andra som vill kämpa mot höger­politik också, samtidigt som vi ­måste diskutera hur ett nytt arbetarparti, fritt från pampar, privilegier och högerpolitik, ska kunna byggas upp, avslutar Göran Thyni.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!