Kiruna: Låt LKAB betala – inte hyresgästerna

2011-04-27 19:33:06




Med dagens rekordhöga råvarupriser är järnmalmen un­der Kiruna och Malmberget nästan värd sin vikt i guld. Det statliga gruvföretaget LKAB gjorde förra året en rekordvinst på 12,3 miljarder kronor. Då är tre miljarder re­dan avräknade för de kostnader för samhällsomvandlingar som krävs i Kiruna och Malmberget.

Stora delar av Kiruna och nästan hela Malmbergets bebyggelse måste flyttas när den underjordi­ska gruvdriften skapar sprickor och sättningar i marken, så att grunder, V/A-ledningar och elledningar förstörs.
I februari slöt LKAB och Kiru­na kommun ett avtal om att LK­AB ska betala ett nytt stadshus, flytten av ett antal kulturbyggnader och att de ska bygga 200 nya bostäder.
Behovet av bostäder är långt större än det kommunen och LKAB planerar för. Redan idag är bostadssituationen kaotisk, unga kan inte flytta hemifrån, inflyttade arbetare bor i husvagnar och på campingar eftersom det är omöjligt att hitta en bostad. De privata värdarna tar inte längre emot fler köande och kommu­nala Kirunabostäder har årslånga köer.

Anledningen till kaoset är att LKAB och kommunen inte har kunnat enas om åt vilket håll Kiruna ska flyttas och under de år­en har utvecklingen gått mycket sakta. Malm finns i hela området och världsmarknadspriset avgör om det är lönsamt att bryta eller inte. I byn Svappavaara några mil från Kiruna har LKAB återupptagit brytningen.
Men så sent som förra året revs där halva ”Ormen Långe”, som när det byggdes var Sveriges längsta bostadshus. Huset var speciellt utformat för arktiskt klimat och byggt som en mur för att skydda resten av byn från nordliga vindar. Kommunen ha­de låtit huset förfalla, vilket ledde till att de blev tvungna att riva det. Idag är ett av de största hin­dret för gruvindustrin att det inte finns bostäder till arbetarna. En gång bodde här 1 250 personer och idag finns bara bostäder för 450 personer.

I Malmberget har stadsflytten redan påbörjats, den största de­len av verksamheter och bostäder som berörs av gruvbrytningen flyttas mot Gällivare. De villa­ägare som har varit berörda har kunnat välja på att ersättas med pengar eller med en ny villa. De stora förlorarna är de som hyr sin bostad. När hyreshusen rivs och ersätts med nya stiger hyran med omkring 100 procent.
I dagarna är det inflyttning i  de första av 28 nya lägenheter på Bäckåsen, där hyran för en trea är cirka 10 000 kronor per månad.

Trots att man kan tycka att det är en självklarhet att gruvföretagen ska täcka de kostnader som andra drabbas av på grund av gruvdriften så är det inte så. Hittills har kommunledningarna i Kiruna och Gällivare inte vågat ta verklig strid med LKAB-ledningen. För att få full kompensation för stadsflyttens kostnader, både för kommunen och för enskilda, krävs det en beslutsam kamp.
Hyresgästerna måste gå samman och kräva att LKAB el­ler ägaren staten bekostar mellanskillnaden mellan dagens hyror och hyrorna i nybyggda lägenheter.

RS Norrbotten

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!