Kiruna: Massivt motstånd mot strippklubben

2013-11-25 12:28:19
Nya Bistro Trädgårns samarbete med stripprofitören Dragan Bratic i Kiruna har blivit en riksnyhet.
Att en strippklubb åter ses i Norrbotten är tecken på den nysexism som har följt i spåren av ständigt ökade klassklyftor, attacker på kvinnors rättigheter, den ökade sexismen i samhället som helhet och att reaktionära idéer har blivit ”rumsrena” genom Sverigedemokraterna.


Men nysexismen föder också en motreaktion och om den ilska som hittills har mobiliserats kan ta nästa steg i en aktiv gräsrotskampanj blir Dragan Bratics explaotering av fattiga kvinnor inte långvarig.

Sexism präglar hela vårt ­samhälle, men på en strippklubb är det extremt tydlig: Män som har pengar ska tillfredställas av kvinnor, som ska sälja sin kropp.
Dragan Bratic kvinnoförtryckande verksamhet visar också att det handlar om klass: Det är bland de mest nedtryckta kvinnorna, ekonomiskt eller socialt, som stripteasedansörerna rekryteras – ofta från fattiga länder med än större kvinnoförtryck.
Bland de få som, trots moralisk kritik, har försvarat Nya Bistro Trädgårn är Liberala Ungdomsförbundet och Benjamin Kalischer Wellander.
Som vanligt försvarar liberalerna det strukturella förtrycket genom att inte se det.
Låga kvinnolöner, sexistisk reklam, strippklubbar och prostitution är inte samma sak (även om stripp­klubbar inte sällan leder till prostition), men de är alla olika uttryck för samma sak: kvinnors strukturella underordning under män.
Precis som för alla andra förtryck kan kvinnoförtrycket inte avskaffas utan att bekämpa de ekonomiska och sociala förhållande som ger kvinnor en underordnad ställning: lägre löner, sämre arbetsvillkor, fler deltider, min­dre resurser för fritid o s v.
Trots detta kan förstås ilskan i Kiruna utan tvekan snabbt göra stripp­klubben till historia.

Massiva protester har
 stängt många strippklubbar, t ex Afrodite utanför Umeå och Studio Anna.
Ett nästa steg i kampanjen kan vara att samla till en stor demonstra­tion med målet att stänga Dragan Bratics profitering på kvinnors kroppar för en kväll – som ett steg på vägen mot att sända strippklubben till historiens skräphög för gott.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!