Klasskamp i Stockholmsnatten

2010-04-15 13:37:50
Syndikalisterna i Stockholm utkämpar sedan flera månader en viktig facklig konflikt mot att Stockholmskrogen Berns har sparkat sju städare som engagerat sig fackligt efter 2-10 års arbete. Sent på lördag kväll och långt inpå natten genomfördes den hittills största av en serie återkommande blockader.

”No pasaran – no, no, no pasaran”, löd stridsropet, då närmare 120 blockadvakter deltog i en flera timmar lång och tapper kamp för att försöka täp­pa till entréerna och övertala krogbesökarna att vända.

Blockaden utvecklades till en utdragen knuff- och brottningsmatch med 30-40 poliser, varav två till häst. Polis­en, som hela tiden uppträdde som ett slags pri- vata dörrvakter åt Berns, försökte å sin sida ständigt bryta upp kedjor­na av blockadvakter.

Trots att unga syndikalisterna gång på gång provocerades av att polisen använ­de sina hästar till att fysiskt spränga isär blockadvakterna för att öppna upp för inpasserande brattar och unga festprissar av båda kö­nen, bibehölls hela tiden disciplinen – samtidigt som kedjorna snabbt slöts igen bakom, framför och runt hästarna.

Att inga hamnade under hästarna och skadades var ren tur.
Polisen försökte hårdhänt skapa luckor i muren, utan att försö­ka upplösa protesterna. Några släpades dock bort av polisen, varav tre greps och övriga bussades bort.
En stor del av de som var på väg till Berns försökte ignorera vad som hände och tränga sig förbi, med öl- och festtörsten – och i vissa fall klassförakt – som drivkraft. Andra stanna-de för att läsa flygbladen och infor- mera sig och vände sedan.
En handfull anslöt sig. ”Vad ska jag göra då”, frågade en kille och svarade sen med att själv ställa sig i blockaden.

Dan Lind, fackordförande i en Handelsklubb och engagerad i Jobbupproret, som kommit dit för att med egna ögon bilda sig en uppfattning, sällade sig också strax till blockadvakten. Han stod sedan kvar ända till avslutningen halv två på natten.
– De här ungdomarna visar ett o-troligt engagemang, disciplin och uthållighet. Det är många som ändå går in, men det är säkert ingen som inte pratar om det här även därinne, sade han till Offensiv och lade sedan till:
– Kanske är det så här det blir ytterst, när lagen [LAS] tar slut, företagen tar makten i egna händer och vi måste kämpa med civil olydnad?
Berns har under många år utnyttjat papperslösa arbetare med hjälp av bemanningsföretag. Städarna fick först ifjol lagliga villkor sedan SAC satt Berns i blockad. Detta ledde till att bemanningsföretaget NCA lades ned och att Berns för en kort tid tog över städningen, bara för att sparka sina fackligt organiserade städare.

Att så många som 114 personer slutit upp till blockadvakten var nytt rekord. Flera var unga SUF:are som befann sig i Stockholm för ett möte.
Striden på Berns lär fortsätta och måste antagligen om den ska vinnas samla många fler till nya, ännu större blockader och solidaritetsaktioner.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!