Klassklyftorna ökar i Sverige

2015-08-13 09:13:15


Stora skillnader mellan Rinkeby och mer välbeställda områden.

Svenska Dagbladet (SvD) rapporterar den 10 augusti om att klassklyftorna i Sverige ökar. I landets största kommuner ökar barnfattigdomen.

I Malmö ökar fattigdomen generellt och vart tredje barn växer där upp i fattigdom, medan barnfattigdomen i Göteborg är på 17 procent. Och medan barnfattigdomen generellt har minskat som helhet i Stockholm är det stora skillnader mellan stadsdelar.
Statistiken från Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor/Strategiska enheten visar att andelen hushåll med ekonomiskt bistånd är 15 gånger fler i Rinkeby-Tensta än i Östermalm. Gapet mellan innerstaden och de arbetarklassförorter där många med utländsk bakgrund bor är stort och växande.
– Siffrorna är positiva för Stockholm som helhet, men det får inte tas som intäkt för att alla barn fått det bättre, för så är det inte. Den allmänna samhällsutvecklingen tyder på att rika blir rikare och fattiga blir fattigare, säger socialborgarrådet Ewa Larsson (MP) till SvD.

I alla kapitalistiska länder växer klyftan mellan fattig och rik, men i Sverige är utvecklingen särskild snabb. Klyftorna växer snabbare i Sverige än i något annat OECD-land (OECD är ett samarbetsorgan för olika kapitalistiska stater), slog OECD fast år 2013.
För att bryta utvecklingen krävs det aktiv kamp underifrån mot nedskärningar, privatiseringar och orättvisor samt att koppla den kampen med en kamp för ett annat system, där resurser fördelas utifrån behov – inte vinstintresse. Ett socialistiskt samhälle skulle innebära ekonomisk rättvisa och underlätta den fortsatta nödvändiga kampen mot rasism, sexism och andra förtryck.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!