Klassresa – förorten flyttar in

2007-09-12 12:12:44




I lördags (den 8 september) samlades omkring 350 personer för att marschera igenom Örgryte, med gatufesten som ”vapen”. I fronten fanns en banderoll med texten ”Klassresan – förorten flyttar in”.
Till en början verkade det bli rätt tunn uppslutning, i hård konkurrens med kvällens landskamp på TV. Efterhand började dock fler människor droppa in.
När musikbilen äntligen dök upp en timma försenad började folk komma i stämning. Ironiskt nog verkade det som om just själva förorten var sparsamt representerad. Detta kan ha berott på att ingen affisch eller några flygblad nått Hammarkullen, Hjällbo eller Angered.
Tommy Tip tog plats på lastbilsflaket och kvällens första spelning började. Runtom i folksamlingen började rödsvarta fanor dyka upp och snart började man marschera längs den, uppenbarligen av polisen, utstakade vägen. Om förorten var underrepresenterad så hade polisen mobiliserat desto starkare, som en meddemonstrant kommenterade verkade det gå ”minst två poliser per demonstrant”. Vi hade en piketbuss framför tåget och fyra piketbussar som följde efter bakom tåget. På sidogator och parallellgator stod piketbussar uppradade. Uppenbarligen var polisen väldigt måna om att ingenting skulle urarta i de finare kvarteren, men det var aldrig tanken.

Nu bytte också musiken stil från att tidigare vid samlingsplatsen ha dominerats av reggae (och Tommy Tips reggae/hiphophybrid) till att istället spela trashig hardcorepunk.
Det gjorde sig perfekt för tillfället, och man kan nog säga att det var här som hela evenemanget, för min del i alla fall, uppnådde sin höjdpunkt. Punken som dånade ut från musikbilens flak levererade precis rätt känsla av uppror och revolt som passade in i budskapet; bryt överklassens självvalda segregering.
RS-medlemmarna i tåget hade talkörer som ”Reinfeldt våra pengar tar – ger till dom som redan har”. Detta blev sedan en viktig talkör för att överrösta en grupp autonoma som försökte vara de mest ”radikala” genom att skrika ”Stick kniven i borgarsvinen!”.
När vi väl var framme vid sluthållplats för tåget, möttes gatufesten upp av fler piketbussar och motorcyklarpoliser som stängt av vägen för att tåget inte skulle kunna gå mot stadens centrum. Så var heller inte planerat, istället blev gräsmattan nedanför Örgrytes ”Hollywood”-kvarter Prospect Hill en bra avslutning. Gatufesten avslutades sedan utan några komplikationer.
Arrangemangets budskap och tema kändes helt rätt, men inför kommande arrangemang kan man hoppas att arrangörerna vänder sig till invandrarorganisationer och andra aktiva, så att förorten faktiskt blir representerad.

Kim Holmstedt

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!